Како да се придружите на повеќе линии во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Работата со маски за клипинг или користењето Live Paint Bucket во Adobe Illustrator обично имаат една заедничка работа, тие работат со затворени патеки. Исто така е корисно да се спојуваат патеки кога креирате илустрација и сакате да ја пополните со бои.

Технички, можете да користите Директен избор за да ги изберете и поврзете точките за прицврстување за да ги споите линиите, но има полесни начини да го направите тоа, а најбрзиот начин за спојување линии е користење на кратенката на тастатурата. Може да се придружите на патеки за алатки за пенкало, потези со четки или патеки со моливи.

Во ова упатство, ќе ви покажам како брзо да ги споите линиите со помош на кратенката на тастатурата и трик како да ја нацртате вашата идеална форма со спојување линии во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Виндоус или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да се придружите линии/патеки во Adobe Illustrator

Кога ќе ги споите линиите, всушност ги спојувате сидрата на истата линија. Сè што треба да направите е да ги изберете линиите или точките за прицврстување, а потоа да ја користите кратенката на тастатурата за да ги споите линиите.

Кратенка на тастатурата за приклучување линии во Adobe Illustrator е Command + J за корисници на Mac и Ctrl + J за корисници на Windows. Ако не сте лице со кратенки, можете да отидете и во менито над глава и да изберете Објект > Пат > Приклучи се .

Во зависност од тоа како сакате да се придружите налинии, можете рачно да ги изберете точките за прицврстување за да се спојат или директно да ја изберете линијата или повеќе линии за спојување.

И тука се двата брзи чекори за спојување на две линии.

Чекор 1: Изберете ги двете линии.

Чекор 2: Притиснете Command + J или Ctrl + J .

Совршено поврзан!

Но, не секогаш функционира толку лесно како ова. Во повеќето случаи, треба да ја прилагодите положбата на линиите или да ги изберете точките за прицврстување за да добиете непречено поврзување помеѓу линиите.

Подолу ќе ви покажам пример за „проблем од реалниот свет“.

Како да ги споите точките за прицврстување на линиите во Adobe Illustrator

Кога цртаме во Illustrator, понекогаш со цел да избегнеме преклопување на патеки или поврзување на патеки случајно (особено кога цртаме со алатката Pen Tool), ја запираме патеката и ја оставаме отворена. Еве пример на лист што брзо го следев со помош на алатката Paintbrush.

Како што можете да видите, патеката е отворена, што значи, линиите не се поврзани.

Сега да ги поврземе двете заоблени линии за да направиме форма на лист. Меѓутоа, ако директно користиме изберете ги двете линии и ја користиме кратенката на тастатурата за да ги споиме, формата можеби нема да биде онаква каква што очекувавте.

На пример, очекував двете точки за прицврстување да се спојат и да ги комбинираат линиите, но всушност создаде друга линија помеѓу точките за прицврстување.

Верувај ми, ова се случува многу. Па што да се прави?

Еветрикот. Ќе треба да ги изберете двете точки за прицврстување што сакате да ги споите со помош на Алатката за директен избор , наместо да ги изберете двете линии/патеки.

Следете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Користете ја Алатката за директен избор (кратенка на тастатура A ) за да ги изберете двете точки за прицврстување што сакате да ги споите во патека.

Чекор 2: Кликнете на Опција + Команда + J (или Alt + Ctrl + J за корисници на Windows) ќе ја прикаже опцијата Просечно .

Изберете И двете и кликнете OK . Двете точки за прицврстување ќе се порамнат, но сепак се две посебни линии.

Значи, последниот чекор е да се спојат двете линии.

Чекор 3: Изберете ги двете линии и користете ја кратенката на тастатурата Command + J за да ги споите.

Следете ги истите чекори за да ги споите точките за прицврстување за да ја затворите патеката одозгора и да добиете затворена форма.

Можете да го наполните со боја и да се ослободите од ударот за да видите како изгледа.

Ова е едноставен пример од реалниот живот, но можете да го користите истиот метод за да создадете повеќе.

Не можете да се придружите на патеката во Adobe Illustrator?

Ако ја видите оваа порака кога се обидувате да се придружите на линии/патеки, еве зошто командата за патека за приклучување не работи во Adobe Illustrator.

Како што можете да видите од предупредувачката порака, не можете да се придружувате на сложени патеки, затворени патеки, текст, графикони или групи со живи бои . Значи, ако стеобидувајќи се да се придружите на некое од овие, нема да успее. Можете да се придружувате само на отворени линии/патеки во Adobe Illustrator .

Покрај горенаведените причини, открив и дека не можете да ги споите отворените патеки кога се во различни слоеви . Значи, ако сакате да споите повеќе линии/патеки од одделни слоеви, мора да ги преместите во истиот слој и да ја користите командата join за да ги поврзете.

Финални мисли

Повторно, најбрзиот начин за спојување линии во Adobe Illustrator обично е кратенката на тастатурата за патеката за приклучување. Сепак, не секогаш функционира онака како што очекувавте, па можеби ќе треба да преземете дополнителен чекор за да ги усогласите точките за прицврстување прво.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.