Како да се отстрани белата позадина и да се направи транспарентна во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Внимавајте, квалитетот на сликата не е 100% гарантиран кога ја отстранувате позадината во Adobe Illustrator, особено кога станува збор за растерска слика со сложени објекти. Сепак, можете лесно да векторизирате слика и да добиете вектор со проѕирна позадина во Illustrator.

Отстранувањето на позадината на сликата во Adobe Illustrator не е толку лесно како што е во Photoshop, но целосно е можно да се отстрани белата позадина во Adobe Illustrator, и тоа е прилично лесно. Всушност, постојат два начини да го направите тоа.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да ја отстраните белата позадина и да ја направите транспарентна во Adobe Illustrator со помош на Trace за слика и Clipping Mask.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl за кратенки на тастатурата.

Метод 1: Следење на слика

Ова е најлесниот начин да се отстрани белата позадина во Adobe Illustrator, но ќе ја векторизира вашата оригинална слика. Што значи, вашата слика може да изгледа малку цртана откако ќе ја следите, но тоа е векторска графика, воопшто не треба да претставува проблем.

Звучи збунувачки? Ајде да погледнеме неколку примери подолу додека ве водам низ чекорите.

Чекор 1: Ставете ја и вметнете ја вашата слика во Adobe Illustrator. Ќе вградам две слики, една реална фотографија и другавекторска графика.

Пред да преминете на следниот чекор, веројатно сакате да знаете дали вашата слика навистина има бела позадина. Уметничката табла покажува бела позадина, но всушност е проѕирна.

Можете да ја направите уметничката табла транспарентна со активирање Прикажи транспарентна мрежа (Shift + Command + D) од менито Преглед .

Како што можете да видите, двете слики имаат бела позадина.

Чекор 2: Отворете го панелот за следење слика од менито над глава Прозорец > Следење на слика . Овој пат нема да користиме Брзи дејства бидејќи треба да провериме една опција на панелот за следење на слики.

Ќе видите сè сиво бидејќи не е избрана слика.

Чекор 3: Изберете ја сликата (една слика истовремено) и ќе ги видите опциите достапни на панелот. Променете го режимот во Боја и Палетата на Целосен тон . Кликнете Напредно за да ја проширите опцијата и штиклирајте Игнорирај бело .

Чекор 4: Кликнете Trace во долниот десен агол и ќе ја видите вашата проследена слика без бела позадина.

Како што можете да видите, фотографијата повеќе не е иста како оригиналот. Се сеќавате на она што го кажав претходно дека следењето на сликата ќе направи да изгледа цртано? Ова е она за што зборувам.

Меѓутоа, ако го користите истиот метод за следење на векторска графика, тој работи прилично добро. Вистина е дека сепак може да изгубите некои детали, норезултатот е супер блиску до оригиналната слика.

Ако тоа не е она што можете да го прифатите, обидете се со методот 2.

Метод 2: Маска за клипинг

Изработката на маска за клипинг ви овозможува да го добиете оригиналниот квалитет на сликата кога ја отстранувате белата позадина, меѓутоа, ако сликата е сложена, ќе ви треба малку вежбање за да добиете совршен рез, особено ако не сте запознаени со алатката за пенкало.

Чекор 1: Ставете ја и вметнете ја сликата во Adobe Illustrator. На пример, ќе го користам методот на маска за клипинг за повторно да ја отстранам белата позадина на првата фотографија од леопард.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за пенкало (P) од лентата со алатки.

Користете ја алатката за пенкало за да го следите леопардот, проверете дали сте ги поврзале првата и последната точка за прицврстување. Не сте запознаени со алатката за пенкало? Имам упатство за алатки за пенкало што може да ве натера да се чувствувате посигурни.

Чекор 3: Изберете и потегот на алатката за пенкало и сликата.

Користете ја кратенката на тастатурата Команда + 7 или кликнете со десното копче и изберете Направете маска за клипирање .

Тоа е тоа. Белата позадина треба да ја нема и како што можете да видите, сликата не е цртана.

Ако сакате да ја зачувате сликата со проѕирна позадина за понатамошна употреба, можете да ја зачувате како png и да изберете Транспарентна како боја на заднина кога извезувате.

Завршни зборови

Adobe Illustrator не е најдобриот софтверда се ослободите од белата позадина бидејќи може да го намали квалитетот на вашата слика. Иако користењето на алатката за пенкало нема да влијае толку многу на сликата, потребно е време. Сè уште мислам дека Photoshop е најлесниот избор ако сакате да ја отстраните белата позадина на растерска слика.

Од друга страна, тоа е одличен софтвер за векторизирање слики и лесно можете да ја зачувате вашата слика со проѕирна позадина.

Во секој случај, не се обидувам да те исплашам, само сакам да бидам супер искрен и да ти помогнам да заштедиш време 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.