Како да направите AirDrop фотографии од iPhone на Mac (лесни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За AirDrop фотографии од вашиот iPhone на вашиот Mac, овозможете Airdrop на двата уреди, изберете споделување на вашиот iPhone и притиснете Airdrop. Потоа изберете го вашиот Mac од списокот и прифатете го Airdrop на вашиот Mac.

Јас сум Џон, експерт на Apple. Имам iPhone и неколку Mac; Јас AirDrop фотографии помеѓу уредите неделно. Го направив ова упатство за да ви помогнам и вие да го направите тоа.

Следното упатство прикажува како да овозможите AirDrop на вашиот iPhone и Mac за брз и лесен трансфер, затоа продолжете со читање за да дознаете повеќе!

Овозможете AirDrop на секој уред

Пред ќе започнете, овозможете AirDrop на вашиот iPhone и Mac. Брзо и лесно е, но ако поставките не се точни, преносот нема да работи.

Следете ги овие чекори за да овозможите AirDrop на вашиот iPhone:

Чекор 1 : Отклучете го вашиот iPhone и отворете ја апликацијата Settings. Скролувајте надолу додека не видите „Општо“.

Чекор 2 : Кликнете за да ја отворите папката, а потоа допрете „AirDrop“. Потоа можете да ги прилагодите поставките по потреба. Ако сакате да дозволите списокот со контакти да ви пренесува датотеки, изберете „Само контакти“. Или, за да дозволите некој во опсегот да ви пренесува датотеки, изберете „Сите“. За овој процес, овозможете „Сите“.

Чекор 3 : Следно, проверете дали е вклучен Bluetooth на вашиот iPhone – одете во Поставки > Bluetooth за проверка.

Следно, потврдете дека имате овозможено AirDrop на вашиот Mac. Следете ги овие чекори:

  • Отворете го вашиот Mac и најавете се.
  • ОтворетеПронаоѓач.
  • Во лентата со мени, отворете го Контролниот центар и вклучете „AirDrop“ со кликнување на него. Можете да изберете да примате AirDrops од „Само контакти“ или „Сите“.
  • На крајот, проверете дали вашиот Mac има вклучен Bluetooth. Можете да го вклучите и исклучите во истото мени за Контролен центар.

Префрлете ги фотографиите

Откако ќе ги прилагодите поставките на секој уред за да овозможите AirDrop, можете да ги префрлите вашите фотографии од вашиот iPhone на вашиот Mac.

Следете ги овие чекори:

Чекор 1 : Отворете ја апликацијата Фотографии на вашиот iPhone и лоцирајте ги фотографиите што сакате да ги направите AirDrop.

Чекор 2 : Изберете ја фотографијата што сакате да ја пренесете. За да префрлите повеќе слики и видеа, допрете „Избери“ за да ја изберете секоја слика што сакате да ја направите AirDrop.

Чекор 3 : Откако ќе ги изберете фотографиите што сакате да ги префрлите, допрете ја иконата за споделување во долниот лев агол на екранот.

Чекор 4 : Изберете „AirDrop“ од достапните опции.

Чекор 5 : Најдете и изберете го вашиот Mac од менито. Откако ќе ја допрете иконата на вашиот Mac, околу неа ќе се појави син круг со зборот „Waiting“ под него, потоа „Sending“ и на крајот „Sent“.

Чекор 6 : Откако ќе се испратат фотографиите и видеата, допрете Готово. Сега, можете да пристапите до пренесените датотеки во папката Преземања на вашиот Mac.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку вообичаени прашања за AirDropping фотографиите од iPhone на Mac.

Може ли AirDrop повеќе од АНеколку фотографии?

Иако технички не постои ограничување за тоа колку фотографии може да се AirDrop, можеби е незгодно да се чека процесот на поставување.

Големината на датотеката, бројот на слики што ги пренесувате и колку е моќен секој уред ќе одредат колку време е потребно за да се заврши процесот на пренос.

Понекогаш, може да потрае подолго од дваесет минути за да се заврши, а не можете да користите ниту еден уред додека се обработува. Наместо тоа, препорачувам да користите iCloud ако сакате да префрлите многу фотографии од вашиот iPhone на вашиот Mac.

Зошто AirDrop не работи?

Иако AirDrop е удобна и лесна за користење функција, треба да се осигурате дека сè е правилно поставено или нема да работи.

Значи, ако функцијата не работи помеѓу вашите уреди, еве што треба да проверите:

  • Осигурете се дека вашиот Mac е поставен да може да го открие „Сите“. Не мора да го оставате уредот на оваа поставка откако ќе го завршите процесот, но ќе треба да го поставите на „Сите“ додека го завршувате.
  • Проверете двапати дали имате овозможено и поврзано Bluetooth на двата уреди. Ако е исклучен, вашите уреди нема да можат да се поврзуваат и префрлаат фотографии и видеа.
  • Проверете дали двата уреди се вклучени. Ако вашиот Mac екран заспие, тој нема да се појави во AirDrop. Чувајте ги двата уреди вклучени и активни додека не се испратат фотографиите.

Заклучок

AirDrop е корисна карактеристика за практичноиспраќање фотографија или две на други уреди на Apple без главоболка од користење на услуга од трета страна. Сепак, иако работи одлично за неколку фотографии, може да биде незгодна опција за големи датотеки или повеќе од неколку фотографии, па алтернативна опција (iCloud, услуга за пренос на податоци од трета страна, итн.) може да биде корисна.

Колку често користите AirDrop за преместување фотографии помеѓу вашиот iPhone и Mac?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.