Како да конвертирате RGB во CMYK во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако работите на уметнички дела за печатење, обрнете внимание! Честопати треба да се префрлате помеѓу два режими на боја: RGB и CMYK. Можете едноставно да отидете во Датотеки > Режим на боја на документ или да го поставите веќе кога ќе креирате нов документ.

Бидете внимателни, понекогаш може да заборавите да го поставите кога го креирате документот, а потоа кога ќе го промените додека работите, боите ќе се прикажат поинаку. Приказната на мојот живот. Ова го кажувам затоа што сум го имал овој проблем МНОГУ пати.

Мојата стандардна поставка за режим на боја на Illustrator е RGB, но понекогаш морам да испечатам некоја работа. Тоа значи дека треба да го сменам во CMYK режим. Потоа, боите значително се менуваат. Затоа морам да ги приспособам рачно за да го оживеам дизајнот.

Во оваа статија, ќе научите како да конвертирате RGB во CMYK заедно со неколку корисни совети за тоа како да ги направите досадните CMYK бои поживи. Затоа што животот е шарен, нели?

Ајде да ги оживееме боите!

Содржина

 • Што е RGB?
 • Што е CMYK?
 • Зошто треба да го конвертирате RGB во CMYK?
 • Како да се конвертира RGB во CMYK?
 • Други прашања што можеби ги имате
  • Дали е подобро да користите RGB или CMYK?
  • Како да го направам мојот CMYK посветол?
  • Како да знам дали сликата е RGB или CMYK?
  • Што ќе се случи ако испечатам RGB?
 • Тоа е речиси тоа!

Што е RGB?

RGB значи R ed, G reen и B lue.Трите бои може да се мешаат заедно и да создадат слики во боја што ги гледаме секој ден на дигиталните екрани како што се телевизори, паметни телефони и компјутери.

РГБ моделот на боја се генерира со помош на светлина и е наменет за употреба на дигитален екран. Тој нуди поширок опсег на бои од режимот на боја CMYK.

Што е CMYK?

Што значи CMYK? Можете ли да погодите? Тоа е режим на боја генериран со мастило од четирите бои: C yan, M agenta, Y ellow и K ey (црна ). Овој модел на боја е идеален за печатење материјали. Дознајте повеќе од овој калкулатор.

Кога печатите, најверојатно ќе го зачувате како PDF-датотека. И треба да знаете дека PDF е идеален за печатење датотеки. Тоа ги прави CMYK и PDF најдобри пријатели.

Зошто треба да конвертирате RGB во CMYK?

Секогаш кога треба да печатите уметнички дела, повеќето од печатарските продавници ќе побараат од вас да ја зачувате вашата датотека како PDF со поставката за боја CMYK. Зошто? Печатачите користат мастило.

Како што накратко објаснав погоре дека CMYK се генерира со мастило и не генерира толку бои како светлината. Значи, некои RGB бои се надвор од опсегот и не можат да се препознаат од обичните печатачи.

За да се уверите во квалитетот на печатењето, секогаш треба да изберете CMYK за печатење. Повеќето од вас веројатно ја имаат стандардната поставка за документ во RGB, а потоа кога треба да печатите, одвојте неколку минути за да го претворите во CMYK и да изгледа убаво.

Како да конвертирате RGB во CMYK?

Сликите од екранот се направени на Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Брзо и лесно е да се конвертира режимот на боја, она што ќе ви треба е да го прилагодите боите поблиску до вашите очекувања. Пред сè, ајде да го конвертираме.

За конвертирање, едноставно одете во Датотеки > Режим на боја на документ > CMYK Боја

Леле ! Боите се сменија целосно, нели? Сега доаѓа да речеме тешкиот дел, исполнувањето на очекувањата. Мислам да ги направиме боите што е можно поблиску до оригиналот.

Па, како да ги прилагодите боите?

Можете да ги приспособите боите од панелот за боја. Не заборавајте да го смените режимот на боја во режим CMYK и овде.

Чекор 1 : Кликнете на скриеното јазиче.

Чекор 2 : Кликнете CMYK .

Чекор 3 : кликнете двапати на бојата за полнење кутија за прилагодување на бојата. Или можете да ја прилагодите бојата на слајдовите во боја.

Чекор 4 : Изберете ја бојата во која сакате да ја смените и притиснете OK .

Понекогаш може да видите мал предупредувачки знак како овој, кој ви ја сугерира најблиската боја во опсегот CMYK. Само кликнете на неа, а потоа кликнете OK.

Сега, видете што направив со моите бои. Се разбира, тие не изгледаат сосема исто како RGB, но барем сега изгледаат поживи.

Други прашања што можеби ги имате

Се надевам дека мојот водич и совети се корисниза вас и продолжете да читате за да видите некои други вообичаени прашања што луѓето сакаат да ги знаат за конвертирање бои во Illustrator.

Дали е подобро да користите RGB или CMYK?

Користете ги на различни начини. Запомнете дека 99,9% од времето, користете RGB за дигитални дисплеи и користете CMYK за печатење. Не може да тргне наопаку со тоа.

Како да го направам мојот CMYK посветол?

Тешко е да се има истата светла CMYK боја како бојата RBG. Но, можете да се потрудите со тоа што ќе го прилагодите. Обидете се да ја смените вредноста C на панелот Боја на 100% и соодветно да го прилагодите остатокот, тоа ќе ја осветли бојата.

Како да знам дали сликата е RGB или CMYK?

Можете да го видите од плочката на документот Illustrator.

Што ќе се случи ако испечатам RGB?

Технички, можете да печатите и RGB, само боите ќе изгледаат поинаку и постои голема можност некои бои да не бидат препознаени од печатачите.

Толку е тоа!

Конвертирањето на режимот на боја не е воопшто тешко, видовте. Тоа е само неколку кликања. Би ви препорачал да го поставите режимот на боја кога го креирате документот бидејќи тогаш не треба да се грижите за прилагодување на боите откако ќе ги конвертирате.

Видовте дека режимите со две бои можат да изгледаат НАВИСТИНА поинаку, нели? Можете да ги прилагодите рачно, но само ќе треба време. Но, претпоставувам дека тоа е дел од работата, во кое може да се користи едно уметничко делоразлични форми.

Забавувајте се со боите!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.