Како да ја ротирате Artboard во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Не, одговорот овојпат НЕ е алатката Ротирај. Знам дека веројатно мислите дека ротирањето на уметничката табла е исто што и ротирањето текст или предмети.

Звучи збунувачки? Не сте сигурни на што се однесувате? Еве едно брзо појаснување.

Ако сакате да го ротирате уметничкото дело на уметничка табла, треба да ги ротирате објектите (уметничкото дело) наместо да ја ротирате самата уметничка табла.

Од друга страна, ако сакате да ја гледате вашата уметничка табла од друга перспектива или да ја промените ориентацијата на уметничката табла, тогаш да, ќе ја ротирате уметничката табла.

Во оваа статија, ќе научите два лесни начини за ротирање на уметничката табла во Adobe Illustrator. Можете да ја користите алатката Rotate View Tool за да ги гледате и уредувате вашите уметнички дела од различни агли, а Artboard Tool ви овозможува да ја ротирате ориентацијата на вашата уметничка табла.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .

Метод 1: Rotate View Tool

Веројатно нема да ја видите алатката Rotate View на лентата со алатки, но можете брзо да ја активирате со користење на кратенката на тастатурата Command + H или можете да го најдете од менито Уреди лента со алатки .

Следете ги чекорите подолу и видете како функционира.

Чекор 1: Кликнете на менито Уреди лента со алатки надолниот дел од лентата со алатки (под Боја и удар) и пронајдете ја алатката Ротирај приказ.

Можете да ја повлечете алатката до лентата со алатки под кое било мени што сакате за понатамошна употреба.

Чекор 2: Кликнете на уметничката табла и влечете за да ја ротирате уметничката табла. На пример, влечев на десната страна, под агол од 15 степени.

Можете да изберете и агол на ротирање од надземното мени Преглед > Ротирај приказ .

Брзи совети: ако сакате да зачувате одреден агол на гледање за идна референца, можете да отидете на Преглед > Нов преглед , именувајте го агол на гледање и кликнете OK зачувајте го.

Ова е корисно за дизајн на пакување кога треба да уредувате уметничко дело или текст од одредена страна. Можете исто така да го користите приказот на ротирачки агол кога цртате, тој ви овозможува слободно да ротирате и цртате на различни области.

Секогаш кога сакате да се вратите назад за да ја прегледате уметничката табла во оригиналниот режим, едноставно кликнете Преглед > Ресетирајте го ротирачкиот приказ (Shift + Command +1) .

Забелешка: кога ја зачувувате датотеката или ја извезувате сликата, ориентацијата на уметничката табла нема да се промени бидејќи ќе остане ориентацијата што ја поставивте кога го креирате документот.

Метод 2: Artboard Tool

Кога креирате документ на Adobe Illustrator, можете да ја изберете ориентацијата на artboard. Има само две опции: портрет или пејзаж. Ако се предомислите подоцна, сè уште можете да ја ротирате уметничката табла користејќи го Алатка Artboard (Shift + O).

Чекор 1: Изберете ја Алатката Artboard од лентата со алатки.

Можете да видите дека вашата уметничка табла ќе биде автоматски избрана.

Чекор 2: Одете на панелот Карактеристики и ќе го видите панелот Artboard каде што можете да ја ротирате ориентацијата на уметничката табла во претходно поставениот дел.

Чекор 3: Кликнете на ориентацијата што сакате да ја ротирате.

Како што можете да видите дека самата уметничка табла се ротира, но уметничкото дело не ја ротира ориентацијата со уметничката табла. Значи, ако сакате да ротирате објекти на уметничката табла, ќе треба да ги изберете објектите и да ги ротирате.

Завршни зборови

Можете да ги користите двата методи погоре за да ја ротирате уметничката табла во Illustrator, но употребата е различна. Метод 1, алатката Rotate View е совршена за гледање на вашите уметнички дела од различни агли, но не ја менува ориентацијата на вашата уметничка табла кога ја зачувувате или извезувате вашата датотека.

Ако креирате документ и сфатите дека сакате поинаква ориентација, можете да го користите методот 2 за да ја промените ориентацијата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.