Дали Procreate е полесно од Adobe Illustrator? (Вистина)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Одговорот е да, Procreate е полесен од Adobe Illustrator .

Кога станува збор за графичкиот дизајн и уметноста, има многу програми и за аматери и за професионалци. Procreate стана популарна апликација за создавање дигитални уметнички дела, особено илустрации, како конкурент на добро користената програма, Adobe Illustrator.

Моето име е Кери Хајнс, уметник и едукатор со долгогодишно искуство во создавање уметност проекти со публика од сите возрасти. Не ми е непознат да испробувам нова технологија и тука сум да ги споделам сите совети за вашите проекти на Procreate.

Во овој напис, ќе размислам за причините зошто Procreate е полесен за користење од Adobe Илустратор. Ќе истражиме некои клучни карактеристики и точки за пристапност во програмата и ќе процениме зошто е поедноставна алатка за користење.

Procreate vs Adobe Illustrator

И Procreate и Illustrator станаа примарни алатки во дигиталниот дизајн со текот на годините. Со оглед на тоа што поголем број луѓе се заинтересирани за создавање уметност и дизајн преку овие програми, важно е да ги споредите двете за да го одредите најдоброто за вашите потреби.

Што е Procreate

Procreate е создаден првенствено за уметници и има апликација што може да се користи на iPad со пенкало. Тоа е идеална алатка за оние кои сакаат да создаваат илустрации и уметнички дела додека симулираат традиционални техники на цртање - само со посилнаразновидни алатки!

Procreate произведува растерски слики и создава слоеви во пиксели, што значи дека има ограничување за скалирање на вашите уметнички дела, а сепак обезбедува квалитет. Ова е во ред во зависност од видот на производот што сакате да го произведете од вашата работа.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator, од друга страна, им овозможува на корисниците да креираат векторски дизајни и додека е достапен на iPad, првенствено се користи на десктоп компјутери. Идеален е за креирање дизајни базирани на вектор, како што се логоа, бидејќи можете да ги зголемите уметничките дела и да не го компромитирате квалитетот.

Според моето искуство, потребно е време правилно да научите како да користите професионални програми за графички дизајн како Adobe Илустратор. За оние кои не се навикнати на софтвер кој се фокусира на создавање уметнички дела преку традиционални компјутерски алатки, може да биде доволно огромно за да ја одврати континуираната употреба.

Зошто е поедноставно да се произведуваат од Adobe Illustrator

I' ќе објаснам зошто Procreate е полесен со споредување на двете програми во однос на леснотијата на користење, леснотијата на користење и кривата на учење.

Леснотија на користење

Procreate беше дизајниран да биде лесен за користење и им овозможува на почетниците брзо да почнат да создаваат. Тој нуди различни функции за вашиот дигитален цртеж, а алатките и функциите се едноставни за користење.

Идејата Procreate да биде полесна алатка за користење од Adobe Illustrator, исто така, доаѓа од неговата поврзаност со традиционалните техники на цртање. Начинот на цртање со игла им доаѓа поприродно на луѓето отколку учењето нов технолошки софтвер.

И иако може да има крива на учење кога станува збор за користење на Procreate, тој е нормално помал од оној на Adobe Illustrator поради неговата поедноставен софтвер за дизајн и пристапност до функции.

Интерфејс

Генерално, интерфејсот на Procreate е многу инстинктивен со едноставни копчиња што се користат за активирање на алатките. Можете да допрете на одредена четка и да започнете да цртате! Иако постојат подлабоки техники за создавање на некои интересни ефекти, учењето како да се движите низ алатките е прилично без стрес.

Интерфејсот на Adobe Illustrator е многу покомплициран со мноштво симболи кои се тешки да се дешифрира. За оние кои не се навикнати на компјутерски програми, може да изгледа застрашувачки да ги дознаат тие симболи и алатките што тие ги претставуваат, не им пречи да создаваат уметност со нив!

Крива на учење

Бидејќи графичкиот дизајн е вештина што не се учи брзо, користењето на Illustrator може да биде тешко ако немате претходно искуство во светот на дигиталниот дизајн. За почетници, тоа може да биде многу застрашувачко, особено кога не знаете како секоја од МНОГУ алатки комуницира една со друга!

Ако не се чувствувате сигурни во идејата да ја интегрирате математиката во вашите уметнички потфати, Illustrator бара технички вештини како што се работа со геометриски форми кои сематематички означени.

Од друга страна, Procreate ви овозможува директно да креирате со едноставно допирање на четката. Фокусот е поставен на ставање акцент на уметничкото дело, додека сеуште е домаќин на пакет креативни уметнички алатки кои вклучуваат стотици претходно поставени четки, палети бои и ефекти.

Дури и за функции како анимација кои не се достапни во Illustrator, копчињата се јасно категоризирани, а упатствата се лесно достапни за претворање на вашите уметнички дела во анимации!

Заклучок

Иако е лесно да се тврди дека и Procreate и Illustrator се одлични алатки за дигитален дизајн , за оние од вас кои бараат поедноставен интерфејс кој сепак нуди широк спектар на функции, тогаш Procreate може да биде подобра опција.

Би сакале да го слушнеме вашето мислење за леснотијата на користење Procreate vs Adobe Illustrator! Слободно коментирајте подолу за да ги споделите вашите размислувања и какви било прашања што ги имате!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.