58 Кратенки на тастатурата Lightroom за Windows & засилувач; macOS

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Глувците се добри, но тие имаат тенденција да го претставуваат долгиот начин на правење работи на компјутер. Секогаш кога сакате да извршите операција, треба да влечете низ екранот за да кликнете на иконата. Понекогаш можеби ќе треба да кликнете низ неколку прозорци за да стигнете до каде одите.

Здраво! Јас сум Кара и како професионален фотограф, користам Adobe Lightroom доста опширно. Како што може да замислите, правам многу повторувачки задачи и влечењето низ екранот со глувчето ми одзема многу време.

Кратенките на тастатурата ми дозволуваат брзо да одам директно до задачата што ја сакам. Да, потребно е малку да се запаметат кратенките на тастатурата, но кога работите во Lightroom цело време, кратенките се ОГРОМНО заштедување на времето!

За да ви помогнам да започнете, ја составив оваа листа на кратенки на Lightroom. Ајде да се нурнеме!

Забелешка: Некои од кратенките се исти без разлика дали користите Windows или Mac. Каде различни ќе ги напишам вака Ctrl или Cmd + V. Ctrl + V е верзијата на Windows и Cmd + V е Mac.

Често користени кратенки на Lightroom

Постојат стотици кратенки на Lightroom кои ви дозволуваат да го забрзате процесот. Но, кој сериозно има време да запамети стотици кратенки? Го создадов овој лист за измами со кратенки на Lightroom за да ви помогнам да ги намалите вашите напори на најкорисните.

Ctrl или Cmd + Z

Врати го последното дејство. Може да продолжите да ја притискате кратенкатада продолжи со поништување на последните преземени дејства.

Ctrl или Cmd + Y

Повторете го отповиканото дејство.

D

Одете во модулот за развој.

E

Скокни до модулот Библиотека ако сте во модулот Развивање. Ако го гледате мрежниот приказ во модулот Библиотека, тој ќе се префрли на приказот Loupe што е една слика.

G

Мрежен приказ во модулот Библиотека. Ако сте во модулот за развој, тој ќе скокне до модулот Библиотека и ќе го прикаже мрежниот приказ.

F

Преглед на тековната слика на цел екран.

Ctrl или Cmd + E

Направете слика директно во Photoshop за да продолжите со уредувањето. Кога ќе завршите во Photoshop, едноставно притиснете Ctrl или Cmd + S за да ги зачувате промените на сликата и автоматски да ја увезете назад во Lightroom со применетите промени.

Ctrl или Cmd + Shift + E

Export избраните слики.

Backspace или Delete

Избришете ја избраната фотографија. Ќе добиете можност да потврдите дали сакате целосно да ја избришете фотографијата од тврдиот диск или само да ја отстраните од Lightroom.

Ctrl + Backspace или Delete

Избришете ги сите фотографии што биле означен како одбиен. Повторно можете да изберете да го избришете од тврдиот диск или да го отстраните од Lightroom. Означете ги фотографиите како отфрлени со притискање на X.

\ (копче за обратна црта)

Притиснете го ова копче за да се вратите назад на сликата пред да започнете со уредување. Притиснете повторно за да се вратите на тековните уредувања.

Ј

Пред и по уредување приказ рамо до рамо. Работи само во модулот Develop.

TAB

Ги собира страничните панели. Во модулот Библиотека со активен поглед на мрежа, ова ќе ви овозможи да видите повеќе од сликите во мрежата. Во модулот Develop, можете да ја гледате сликата без одвлекување на вниманието на панелите од двете страни.

Spacebar

Држете го копчето за празно место за да ја активирате алатката за рака/поместување.

Кратенки за уништување на Lightroom

Кога првпат ќе седнам со нова серија слики, почнувам со нивно отстранување. Ова значи дека поминувам низ и ги избирам најдобрите снимки што сакам да ги уредувам и ги отфрлам заматените или дупликатите слики што сакам да ги избришам.

Овие кратенки го прават процесот многу побрз. Повеќето од овие кратенки работат и во библиотеката и во модулите за развој.

Броеви 1, 2, 3, 4 и 5

Ви овозможува брзо рангирање на избраната фотографија 1, 2, 3, 4 или 5 ѕвезди соодветно.

Shift + 6, 7, 8 или 9

Ќе додаде етикети во боја црвена, жолта, зелена и сина соодветно.

P

Знаме омилен избор.

X

Означете фотографија како одбиена.

U

Отстранете го знамето на избраната или одбиената фотографија.

B

Додајте фотографија во целната колекција.

Z

Зумирајте до 100% на тековната фотографија.

Ctrl или Cmd + + (Ctrl или Cmd и знакот плус)

Зумирајте ја фотографијата постепено.

8> Ctrl или Cmd + - (Ctrl или Cmd и знакот минус)

Зумирајте ја фотографијата постепено.

Лева и десна стрелка

Напредете на следната слика во согласност со десната стрелка. Вратете се на претходната слика со левата стрелка.

Caps Lock

Вклучете го Caps Lock за автоматско напредување на следната слика откако ќе доделите знаме или оцена на сликата.

Ctrl или Cmd + [

Ротирајте ја сликата за 90 степени налево.

Ctrl или Cmd + ]

Ротирајте ја сликата за 90 степени надесно.

Кратенки за уредување фотографии на Lightroom

Овие кратенки го забрзуваат процесот на уредување и повеќето од нив работат само во модулот Develop.

Ctrl или Cmd + Shift + C

Копирај ги уредувањата од тековната фотографија.

Ctrl или Cmd + Shift + V

Залепете ги копираните уредувања на тековната фотографија.

Ctrl или Cmd + Shift + S

Синхронизирајте ги поставките од една фотографија на една или повеќе други слики.

R

Ја отвора алатката за сечење.

X

Ја менува фотографијата ориентација од хоризонтална кон вертикална (или обратно) кога алатката за сечење е отворена.

Ctrl или Cmd

Држете го ова копче за да ја користите алатката за исправување додека е активна алатката за сечење.

Q

Ја отвора алатката за отстранување точки.

\

Бара од Lightroom да избере ново место за земање примероци ако не ви се допадна првото. Работи само кога е активна алатката Отстранување место, во спротивно ви го дава претходното како што споменавме претходно.

J

Ја префрла маската за клипинг што покажува дека сте разнесениозначени или згмечени црни.

Ctrl или Cmd + 1

Го префрла Основниот панел отворен или затворен.

Ctrl или Cmd + 2

Го префрла тонот Табла за крива.

Ctrl или Cmd + 3

Го префрла HSL панелот.

Shift + + (Shift и знакот плус)

Зголемете ја експозицијата со .33.

Shift + - (Shift и знакот минус)

Намалете ја експозицијата за .33.

Ctrl или Cmd + Shift + 1

Го префрлува панелот „Препоставки“.

Ctrl или Cmd + Shift + 2

Ја префрла таблата „Снимки“.

Ctrl или Cmd + Shift + 3

Го исклучува панелот History.

Ctrl или Cmd + Shift + 4

Ја префрла таблата Collections.

Lightroom Masking Shortcuts

Овие кратенки работат додека се во Развијте модул и помогнете да се забрза додавањето маски на вашите слики.

Shift + W

Отворете го панелот за маскирање.

O

Вклучете ги вашите маски и исклучено.

K

Одете во алатката за маскирање четка.

ALT или OPT

Држете го ова копче додека ја користите алатката четка за да се префрлите од додавање во маската до подтр дејствувајќи од него. Со други зборови, ја претвора вашата четка во гума.

[

Намалете ја големината на вашата четка кога е активна алатката за маскирање четка.

]

Зголемете ја големината на вашата четка кога е активна алатката за маскирање четка.

Ctrl или Cmd + [

Зголемете ја големината на пердувот на четката.

Ctrl + Cmd + ]

Намалете ја големината на пердувот на четката.

M

Одете наАлатка Linear Gradient.

Shift + M

Одете во алатката Radial Gradient.

Shift + J

Одете во алатката за избор на опсег на бои.

Shift + Q

Одете во алатката за избор на опсег на осветленост.

Shift + Z

Одете во алатката за избор на опсег на длабочина.

Најчесто поставувани прашања

Во овој дел, ќе дознаете повеќе за користењето на кратенките на тастатурата во Lightroom.

Како да најдете кратенки на тастатурата во Lightroom?

Кратенките на тастатурата за многу од командите се наведени на десната страна од менијата во лентата со мени. Во лентата со алатки, лебди над алатките неколку секунди и ќе се појави белешка со кратенката на алатката.

Како да ги промените/приспособите кратенките на тастатурата на Lightroom?

На Windows, не постои едноставен начин за приспособување на кратенките на тастатурата. Можете да го направите тоа, но бара копање во програмските датотеки на Lightroom. На Mac, можете да го користите оперативниот систем за уредување на кратенките на тастатурата.

Одете во Апликации > Системски поставки > Поставки за тастатура . Изберете Кратенки од горниот таб и побарајте Кратенки за апликации во левото мени. Овде можете да поставите сопствени кратенки.

Како да ресетирате кратенка во Lightroom?

На Mac, одете во Поставките за тастатура на вашиот оперативен систем. Изберете Кратенки и потоа Кратенки на апликации за да ја ресетирате или да направите прилагодувања на кратенката.

Која е кратенката на тастатурата за Рачната алатка во Lightroom?

Држете ја лентата за празно место за да ја активирате алатката Рачна. Ова ви овозможува да се движите низ сликата додека ја зумирате.

Што да направите кога кратенките на тастатурата на Lightroom не работат?

Прво, ресетирајте ги параметрите на Lightroom. Затворете го Lightroom и задржете Alt + Shift или Опт + Shift додека ја рестартирате програмата. Ќе се појави дијалог-кутија со прашањето дали сакате да ги презапишете Преференциите. Направете го ова, а потоа затворете го Lightroom. Рестартирајте ја програмата за да видите дали проблемот е поправен.

Ако тоа не функционира, прегледајте ги приспособените кратенки за да видите дали тие предизвикуваат пречки. Потоа проверете дали друга програма пречи. На пример, жешките копчиња во софтверот на вашата графичка картичка може да ги пресретнат кратенките на Lightroom и да предизвикаат нивно неисправно функционирање.

Најдобрите кратенки на тастатурата на Lightroom за вас

Леле! Тоа се многу кратенки!

Научете ги кратенките за задачите што најчесто ги користите. Како што продолжувате да ја користите програмата, можете да дознаете повеќе.

За да ги научите, предлагам да напишете неколку на леплива белешка и да ја залепите на вашиот монитор или некаде на вашата маса. За кратко време, ќе имате запаметена огромна листа на кратенки на тастатурата што заштедува време и ќе се движите низ Lightroom со брзина на светлината!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.