5 причини зошто вашата VPN врска е толку бавна (поправени)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Еден од најдобрите начини да ја зголемите вашата приватност и безбедност на интернет е да користите VPN услуга. Што прават тие? Тие ви даваат пристап до содржините во други земји, ги спречуваат вашиот интернет провајдер и работодавачот да ја евидентираат вашата историја на прелистување и ги спречуваат огласувачите кои сакаат да ги следат производите за кои сте најмногу заинтересирани.

Но, сето тоа доаѓа на цена: веројатно е дека нема да ја постигнете истата брзина на интернет како обично. Ако користите VPN, претпоставувам дека веќе сте го забележале тоа.

Колку е тоа побавно зависи од неколку фактори. Тука спаѓаат провајдерот на VPN што сте го избрале, серверот на кој сте се поврзале, колку луѓе ја користат услугата во исто време и поставките што сте ги избрале.

Во оваа статија, ќе ја објасниме секоја причина и како да го минимизираме нејзиниот ефект.

1. Можеби вашата VPN не е проблемот

Ако вашиот интернет изгледа бавен , прво проверете дали проблемот навистина доаѓа од вашиот VPN. Можеби вашата интернет-врска или компјутер работи бавно. Започнете со извршување на тестови за брзина кога е исклучен и поврзан со вашиот VPN.

Ако вашата врска е бавна дури и кога не сте поврзани на VPN, поминете низ некои вообичаени чекори за отстранување проблеми:

 • Рестартирајте го вашиот рутер
 • Рестартирајте го компјутерот или уредот
 • Префрлете се на жична етернет конекција
 • Привремено оневозможете го вашиот антивирусен софтвер и заштитен ѕид

2 ВПН-шифрирајВашите податоци

ВПН ја штити вашата приватност со шифрирање на вашиот сообраќај од моментот кога ќе го напушти компјутерот. Тоа значи дека вашиот интернет провајдер, работодавачот, владата и другите нема да можат да кажат кои веб-локации ги посетувате. Сепак, за шифрирање на вашите податоци е потребно време - а тоа ќе ја забави вашата врска.

Општо земено, колку е побезбедно шифрирањето, толку подолго ќе биде потребно. Некои VPN услуги ви дозволуваат да изберете кој протокол ќе се користи. Можете да изберете дали да се даде приоритет на безбедноста или брзината.

Оваа слика од екранот ги прикажува достапните протоколи за ExpressVPN. OpenVPN е најчесто користениот протокол; или UDP или TCP може да бидат побрзи на вашиот компјутер, па затоа вреди да ги пробате и двете. Но, може да добиете уште поголеми брзини со алтернативите.

Не сите протоколи нудат ниво на безбедност како OpenVPN, и како резултат на тоа, тие може да бидат побрзи. Tech Times ја сумира разликата помеѓу безбедносните протоколи:

 • PPTP е најбрзиот протокол, но неговата безбедност е многу застарена и треба да се користи само кога безбедноста не е загрижена
 • L2TP / IPSec е бавен и користи пристоен безбедносен стандард
 • OpenVPN нуди натпросечна безбедност и прифатлива брзина, што го прави погоден за секојдневна употреба
 • SSTP е побрз од другите протоколи наведени освен за PPTP

SSTP се чини дека е најдобрата опција за обид. Блогот Surfshark препорачува друг протокол, IKEv2, кој нуди прилично висока безбедности брза врска.

Има ветувачки нов протокол наречен WireGuard. Некои открија дека ја удвои нивната брзина во споредба со OpenVPN. Сè уште не е достапно на сите VPN услуги.

NordVPN нуди најкомплетна поддршка и го означува протоколот „NordLynx“.

3. Се поврзувате со далечински VPN сервер

Вашата IP адреса уникатно ве идентификува онлајн. Ви овозможува да се поврзете со веб-локации, но исто така им овозможува на другите да ја знаат вашата приближна локација и ја врзува вашата историја на прелистување со вашиот идентитет.

ВПП го решава овој проблем со приватноста со рутирање на целиот сообраќај преку VPN сервер. Сега веб-локациите што ги поврзувате ја гледаат IP адресата на серверот, а не вашата. Се чини дека се наоѓате таму каде што е серверот и вашата историја на прелистување нема да биде поврзана со вашиот идентитет. Но, пристапот до веб-локација преку сервер не е толку брз како пристапот директно до него.

ВПП ви овозможува да се поврзете со сервери ширум светот. Општо земено, колку подалеку е серверот, толку вашата врска ќе стане побавна.

Блогот на Surfshark исто така објаснува зошто тоа се случува:

 • Загуба на пакети: вашите податоци се се пренесуваат преку пакети, кои се со поголема веројатност да се изгубат при патување на подолги растојанија.
 • Повеќе мрежи што треба да поминат: вашите податоци ќе мора да поминат низ неколку мрежи пред да стигнете до серверот, со што ќе ја забавите врската.
 • Меѓународни ограничувања на пропусниот опсег: Некои земји имаатограничувања на пропусниот опсег. Тие ја забавуваат вашата врска кога испраќате премногу податоци.

Колку ќе бидете побавни кога ќе се поврзете на далечен сервер? Тоа варира од VPN до VPN, но еве неколку примери за брзина на преземање од две различни услуги. Имајте предвид дека се наоѓам во Австралија и имам врска од 100 Mbps.

NordVPN:

 • Исклучена од VPN: 88,04 Mbps
 • Австралија (Брисбејн): 68,18 Mbps
 • САД (Њујорк): 22,20 Mbps
 • Велика Британија (Лондон): 27,30 Mbps

Surfshark:

 • Исклучено од VPN: 93,73 Mbps
 • Австралија (Сиднеј): 62,13 Mbps
 • САД (Сан Франциско): 17,37 Mbps
 • Велика Британија (Манчестер): 15,68 Mbps
 • <6 8>

  Во секој случај, најбрзиот сервер беше блиску до мене, додека серверите од другата страна на земјината топка беа значително побавни. Некои VPN услуги управуваат со многу побрзи меѓународни врски.

  Значи, генерално, секогаш избирајте сервер што е блиску до вас. Некои VPN сервери (како Surfshark) автоматски ќе го изберат најбрзиот сервер за вас.

  Накратко, размислете за користење на сервер лоциран на друго место во светот само кога имате апсолутно потреба, на пример, да пристапите до содржината што не е достапно во вашата земја.

  4. Многу корисници можеби го користат истиот VPN сервер

  Ако голем број луѓе се поврзат на истиот VPN сервер истовремено, тоа ќе да може да го понуди својот вообичаен пропусен опсег. Се поврзува со друг сервер што е блискуможе да ви помогне.

  ВПН со широк избор на сервери може да нуди поконзистентно брзи врски. Еве ја статистиката на серверот за многу популарни VPN:

  • NordVPN: 5100+ сервери во 60 земји
  • CyberGhost: 3.700 сервери во 60+ земји
  • ExpressVPN: 3.000 + сервери во 94 земји
  • PureVPN: 2.000+ сервери во 140+ земји
  • Surfshark: 1.700 сервери во 63+ земји
  • HideMyAss: 830 сервери на 280 локации низ целиот свет
  • Astrill VPN: 115 градови во 64 земји
  • Avast SecureLine VPN: 55 локации во 34 земји
  • Speedify: сервери на 50+ локации низ светот

  5. Некои VPN услуги се побрзи од другите

  Конечно, некои VPN услуги се едноставно побрзи од другите. Тие инвестираат повеќе пари во нивната инфраструктура - квалитетот и бројот на сервери што ги нудат. Сепак, брзините што ги постигнувате со секоја услуга може да се разликуваат во зависност од тоа каде живеете во светот.

  Извршив тестови за брзина на голем број VPN услуги. Еве ги брзините што ги снимив од Австралија:

  • Speedify (две врски): 95,31 Mbps (најбрзиот сервер), 52,33 Mbps (просек)
  • Speedify (една врска): 89,09 Mbps (најбрз сервер), 47,60 Mbps (просек)
  • HMA VPN: 85,57 Mbps (најбрз сервер), 60,95 Mbps (просек)
  • Astrill VPN: 82,51 Mbps (најбрзиот сервер), 46,22 Mbps ( просек)
  • NordVPN: 70,22 Mbps (најбрзиот сервер), 22,75 Mbps(просек)
  • Surfshark: 62,13 Mbps (најбрз сервер), 25,16 Mbps (просек)
  • Avast SecureLine VPN: 62,04 Mbps (најбрз сервер), 29,85 (просек)
  • CyberGhost: 43,59 Mbps (најбрз сервер), 36,03 Mbps (просек)
  • ExpressVPN: 42,85 Mbps (најбрз сервер), 24,39 Mbps (просек)
  • PureVPN: 34,75 Mbps (најбрзиот сервер), Mbps (просек)

  Најбрзиот сервер вообичаено беше најблискиот; таа брзина ви дава индикација за тоа кои услуги ќе ви овозможат да ја постигнете најдобрата можна врска. Тука спаѓаат Speedify, HMA VPN и Astrill VPN.

  Јас ја наведов и просечната брзина што ја сретнав. За секоја услуга правев тестови за брзина на сервери ширум светот, а таа бројка е просекот на сите нив. Покажува кој провајдер ќе биде најбрз ако имате намера да се поврзете со меѓународни сервери наместо со најблиските. Овие се исти провајдери по различен редослед: HMA VPN, Speedify и Astrill VPN.

  Speedify е најбрзиот VPN за кој сум свесен бидејќи може да комбинира пропусност на повеќе интернет конекции - да речеме , вашиот Wi-Fi и врзан iPhone. Најдов подобрување од околу 5 Mbps при комбинирање на врски. Услугата беше и најбрза при користење на една врска. Сепак, не верувам дека тоа е најдобрата услуга за многу корисници. Во моите тестови, не можев успешно да гледам содржина на Netflix кога сум поврзан.

  Брзоуслугите што можат со сигурност да пренесуваат Netflix вклучуваат HMA VPN, Astrill VPN, NordVPN и Surfshark. Ако размислувате да се префрлите на нова VPN услуга за да ја подобрите вашата брзина, тие треба да бидат на врвот на вашата листа.

  Значи, што треба да направите?

  Вашиот интернет вообичаено ќе биде побавен кога користите VPN, но тоа е исплатлива размена за подобрена приватност и безбедност кога сте онлајн. Ако брзината ви стане доволно бавна за да ве вознемирува, еве кратко резиме за тоа што можете да направите:

  • Проверете дали VPN е проблемот
  • Поврзете се на друг сервер — еден што е блиску до вас
  • Користете побрз протокол за шифрирање, како што се SSTP, IKEv2 или WireGuard
  • Размислете за побрза VPN услуга

  Алтернативно, контактирајте со техничкиот провајдер на VPN тим за поддршка и разговарајте за проблемот со нив.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.