2 начини да ја промените непроѕирноста на слојот во Procreate

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Промената на непроѕирноста или транспарентноста на поединечните слоеви во Procreate е лесна и корисна карактеристика на програмата. Многу уметници на Procreate користат непроѕирност на слојот за да создадат водичи за скици за да ја структурираат завршната линија. Може да се користи и за прилагодување на интензитетот на додадените елементи на вашето платно.

Моето име е Ли Вуд, професионален илустратор кој го користи исклучиво Procreate повеќе од пет години. Непроѕирноста на слојот е една од моите омилени основни карактеристики на програмата - онаа што ја користам скоро секогаш кога создавам парче во Procreate.

Во оваа статија, ќе опфатиме два различни методи за промена на непроѕирноста на вашиот слој. Следете ги моите упатства чекор-по-чекор и видете колку е лесно за себе!

Метод 1: Опција од менито за слоеви

Ова е она што јас верувам дека е најинтуитивниот начин за уредување на непроѕирноста на слојот. Ќе ја изберете опцијата од панелот Layers кој се наоѓа на горната лента со мени.

Чекор 1 : на главната лента со мени, лоцирајте ја иконата Слоеви во горниот десен агол агол од вашиот екран. Тоа е иконата што изгледа како два квадрати кои се преклопуваат.

Допрете ја иконата Слоеви и ова ќе отвори паѓачко мени во кое се наведени сите ваши слоеви.

Чекор 2: Допрете го N лево од ознаката за проверка на слојот на кој сакате да ја промените непроѕирноста.

Ова ќе го прошири менито за слојот што сте го избрале. Ќе видите повеќе опции за профилот во боја наведени подимето на слојот. Засега, ќе се фокусираме на опцијата за непроѕирност, првата наведена опција во менито.

Треба да се забележи дека кога се создава слој, бојата Профилот стандардно е поставен на Нормал , тоа е она што го означува N што сте кликнале. Ако вашиот слој е поставен на профил во различна боја, на ова место ќе се појави друга буква што го претставува тој профил.

Сè уште можете да ја промените непроѕирноста на слојот без разлика на што е поставено.

Чекор 3: Користете го прстот или пенкалото за да го прилагодите лизгачот во непроѕирноста лента за промена на транспарентноста на вашиот слој. Процентот на десната страна ќе ја рефлектира позицијата на лизгачот, а вашето платно ќе прикаже и преглед на поставката додека го поместувате лизгачот за непроѕирност.

Откако ќе бидете задоволни со изгледот на вашиот слој, можете или двапати да ја допрете иконата за слој или каде било на платното за да го затворите менито. Само што успешно ја променивте непроѕирноста на вашиот слој!

Метод 2: Метод на допир со два прста

Во претходните верзии на Procreate, до овој интерфејс за поставување на непроѕирност се пристапуваше преку менито Adjustments , но во тековната верзија, таа веќе не е наведена таму.

Сепак, еве брз трик за пристап до лизгачот за непроѕирност на слојот. Следете ги овие чекори за најбрз начин да ја промените непроѕирноста на слојот.

Чекор 1: Отворете го менито Слоеви со допирање на иконата Слоеви вогорниот десен агол на вашиот екран . Ова е истата икона спомената во чекор 1 од претходниот метод.

Чекор 2: Со два прста, допрете го слојот на кој сакате да ја уредите непроѕирноста.

Чекор 3:Кај било каде на платното, лизгајте го прстот или иглата налево или надесноза да ја промените непроѕирноста на слојот. Како и во претходниот метод, ќе видите како платното го рефлектира процентот на непроѕирност на слојот додека го поместувате лизгачот.

Овој метод ви дава опција да ја промените непроѕирноста на вашиот слој додека непречено го гледате целото платно. Можете дури и да зумирате и одзумирате додека овој режим е активен.

Кога ќе најдете ниво со кое сте задоволни, едноставно кликнете на која било од иконите на алатките во горната лента со мени за да ја примените промената на слојот. Тоа е тоа! Брзо и лесно!

Завршен збор

Во моментов, во Procreate, можете да уредувате само еден слој во исто време. Ова е важно да се запамети ако планирате да споите какви било слоеви кои имаат различни поставки за непроѕирност. Слоевите ќе се комбинираат и нивото на непроѕирност ќе се ресетира на 100%.

Слоевите сè уште ќе изгледаат исто, но само од оваа точка ќе можете да ја намалите непроѕирноста. Овој споен слој ќе се уредува само како еден слој, наместо поединечни делови.

Сега кога знаетеосновите на Layer Opacity во Procreate, ви предлагам малку да се забавувате со него! Пробајте го и видете кој метод го претпочитате. Ако оваа статија ви помогна или имате повратни информации, ве молиме оставете коментар!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.