12 најдобри рутери за родителска контрола во 2022 година (Водич за купувачот)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Живееме во свет каде што многумина од нас имаат пристап до интернет 24/7. Тоа е одлично - но ако имате деца, тоа може да биде сериозна грижа. Има содржини на интернет што никогаш не сакате да ги гледаат, предатори кои би можеле да ги таргетираат преку социјалните канали и потенцијал дека тие би можеле да ги поминат своите будни часови на интернет.

Родителската контрола им овозможува на родителите да ги заштитат своите деца. Идеално, тие ви дозволуваат да изберете типови на содржини да ги гледаат вашите деца, да ги ограничите часовите што можат да одат на интернет и да ви даваат детални извештаи за страниците што ги посетиле вашите деца и колку време поминале таму.

Иако многу рутери тврдат дека ги нудат тие карактеристики, постои голема разлика во видот и леснотијата на користење на тие алатки. Кој рутер е соодветен за вашето семејство? Еве ги нашите севкупни избори:

Netgear ( Orbi RBK23 и Nighthawk R7000 ) го нуди најкомплетното решение со преземање на високо признат систем за родителска контрола од трета страна и вградувајќи го директно во нивните рутери. Првично развиен од Дизни, Circle Smart Parental Controls нуди лесни за користење функции дизајнирани да ги чуваат вашите деца безбедни. Има неколку бесплатни алатки за филтрирање таму, но за најдобро искуство, ќе сакате да се претплатите на планот од 4,99 долари/месец.

Ако не сакате да трошите пари на претплата, TP-Link HomeCare нуди многу од тие функции бесплатно. Софтверот е поддржан одNetgear Orbi, погоре. Овој модел е поефтин, но и малку побавен (достапни се побрзи конфигурации), додека покриеноста е слична. The Deco поддржува 100 уреди, победувајќи ја целата конкуренција освен Nest Wifi на Google.

Google Nest Wifi

Google Nest е надградба на постариот производ на Google Wifi опфатен во нашиот преглед на домашен рутер за Wi-Fi. Во секоја единица е вграден паметен звучник Google Home, како и бесплатни родителски контроли од највисоко ниво.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да, Групите можат да биде за лице или број на луѓе
 • Филтрирање содржина: да, блокирајте сексуално експлицитни сајтови за возрасни користејќи го SafeSearch на Google
 • Временски распоред: да, тајм-аутите на интернет може да се закажуваат, одложуваат и прескокнуваат
 • Интернет пауза: Да
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не
 • Претплата: Не

Семејна Wi-Fi е решението за родителска контрола на Google. Може да се пристапи од апликациите Google Home (iOS, Android) и Google Wifi (iOS, Android). Можете исто така да ги користите неговите функции само со разговор со уредот. Временските квоти и известувањето не се достапни. Може да креирате групи уреди или за секое дете или за групи членови на семејството и да го паузирате интернетот за која било група во секое време.

Филтрирањето на содржината е ограничено на блокирање веб-локации за возрасни со помош на SafeSearch на Google. Други видови филтрирање не се достапни. Интернет време -излезите се флексибилни и може да се конфигурираат. Може да се закажат однапред, да се одложат и прескокнат.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 6.600 квадратни стапки (610 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 200
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 2,2 Gbps (AC2200)

Хардверот е многу интересен: тоа е и мрежна мрежа и серија од три уреди на Google Home со вградени звучници. Бројот на поддржани уреди и безжичниот опсег е досега најдобар во нашиот преглед; пропусниот опсег е исто така одличен.

eero Pro

eero Pro е високо оценет мрежен Wi-Fi систем на Amazon. Тој е поскап од другите еквивалентни мрежни системи; неговите родителски контроли бараат евтина претплата. И покрај тоа, прегледите за уредот се многу позитивни.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање содржина: Да, со eero Безбедна претплата
 • Временски распоред: Да
 • Интернет пауза: Да
 • Временска квота: Не
 • Известување: Да, со eero безбедна претплата
 • Претплата: eero Secure чини 2,99 $/месец или 29,99 $/година

Не за сите родителски контроли на eero е потребна претплата. Всушност, единственото нешто за кое треба да платите е филтрирање на содржината и известување. Семејните профили ви овозможуваат да креирате кориснички профил за секој член на семејството и да доделувате уредина нив. Оттука, можете рачно да го паузирате интернетот и да креирате распореди кога интернетот е недостапен за членовите на семејството. Како и Google Nest, распоредот е доста флексибилен.

Eero Secure чини 2,99 $/месец или 29,99 $/година и обезбедува дополнителни придобивки:

 • Напредна безбедност (ги штити уредите од закани)
 • Безбедно филтрирање (блокира несоодветна содржина)
 • Блокирање реклами (ја забрзува мрежата со блокирање реклами)
 • Центар за активности (гледа како уредите ја користат вашата мрежа)
 • Неделни увиди

Понатамошната услуга eero Secure+ чини 9,99 долари/месец или 99 долари/годишно и додава управување со лозинка со 1Password, услуга encrypt.me VPN и антивирус Malwarebytes.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 5.500 квадратни стапки (510 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: Не е наведено , еден корисник има 45 уреди
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: Не е наведено, „најдобро за брзини на интернет до 350 Mbps.“

Eero мрежата е лесна за поставување и користење, има робустен сет на функции, работи со Alexa и ќе ги задоволи потребите на повеќето семејства. Се поврзавме со конфигурацијата со еден eero Pro рутер и два светилници.

Linksys WHW0303 Velop Mesh Router

Linksys Velop mesh рутерот обезбедува извонредна брзина и покриеност за твојот дом. Родителска контрола базирана на претплата со разумни ценисистемот е достапен само за рутерите Velop.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: не и ограничување од 14 уреди
 • Филтрирање содржина: да , со претплата на Linksys Shield
 • Временски распоред: Да
 • Интернет пауза: Да
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не е наведено
 • Претплата: Linksys Shield чини 4,99 $/месец или 49,99 $/година

Основните родителски контроли се достапни на сите рутери на Linksys бесплатно, вклучувајќи го и Velop. Мобилните апликации се достапни за iOS и Android. Не можете да креирате кориснички профили; поддржани се најмногу 14 уреди. Значи, ако сакате да го блокирате интернетот на вашето дете, мора да ги блокирате неговите уреди поединечно.

Бесплатните контроли ви дозволуваат:

 • Блокира одредени интернет страници на одредени уреди
 • Ограничете го пристапот до интернет на одредени уреди
 • Ограничете го пристапот до интернет на одредени уреди во одредено време

За филтрирање содржина, ќе треба да се претплатите на Linksys Shield, кој чини 4,99 долари/ месец или 49,99 $/годишно и е поддржано само од уредите Velop. Оваа услуга дозволува:

 • Филтрирање содржини засновани на возраст: Дете (0-8 години), пред тинејџерски (9-12 години), тинејџери (13-17 години), возрасни (18+)
 • Блокирање на веб-локации по категории: возрасни, реклами, преземања, политика, социјални, шопинг, вести, слободно време, култура и повеќе

Linksys Shield поддржува гласовни команди дадени на виртуелни асистенти, но тоа ештета што не е поддржан од повеќе уреди, како што е EA7300 подолу.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 6.000 квадратни стапки (560 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 45+
 • MU-MIMO: Да
 • Максимална теоретска ширина на опсег: 2,2 Gbps (AC2200)

Мрежестиот рутер WHW0303 Velop е доста брз, нуди одлична покриеност и поддржува прифатлив број уреди за повеќето домови.

Meshforce M3 Whole Home

Meshforce M3 е високо оценета мрежна мрежа која нуди добра вредност за вашите пари. За жал, недостасуваат неговите родителски контроли.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање содржина: Не
 • Време распоред: Да
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не
 • Претплата: Не, апликациите се бесплатни

Можете да забележите дека родителските контроли не се приоритет за Meshforce само со гледање на страницата Како да се постави родителска контрола - тоа е прилично нејасно. За среќа, бесплатната апликација My Mesh (iOS и Android) е лесна за употреба.

Може да се креираат кориснички профили за управување со пристапот до интернет на вашите деца по уред и временски период. Филтрирањето и известувањето на содржината воопшто не се достапни.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 4.000 квадрати стапки (370 квадратни метри)
 • Број наподдржани уреди: 60
 • MU-MIMO: Не
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,2 Gbps (AC1200)

Самиот рутер е доста добар, особено ако се земе предвид цената . Поддржува голем број уреди и има разумен безжичен опсег. Неговата брзина е бавна, но прифатлива. Ако родителските контроли се важни за вас, има многу подобри опции.

Алтернативни традиционални рутери

Synology RT2600ac

Synology прави одлично (иако скапо) опрема, а безжичниот рутер RT2600ac не е исклучок. Неговите родителски контроли се одлични и достапни без претплата.

 • Родителски контроли на прв поглед:
 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање содржина: Да, возрасен, насилен , игри, социјални мрежи и различни филтри може да се применат во различни периоди од денот
 • Временски распоред: Да
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Да
 • Известување: Да
 • Претплата: Не

Synology нуди родителски контроли до кои може да се пристапи преку нејзината бесплатна апликација за паметни телефони (iOS, Android). Достапни се следните функции:

 • Кориснички профили
 • Управување со времето (распореди) и временски квоти за секој ден
 • Веб-филтрирање на содржини за возрасни и насилни, игри, и социјално вмрежување, кое може различно да се конфигурира во текот на денот
 • Следење и известување на дневна, неделна и месечна основа; да знаете колкувремето беше поминато онлајн денес; какви било обиди за посета на несоодветни локации

Тоа се многу функции без да мора да платите претплата, иако рутерот е значително поскап од Archer A7 на TP-Link, нашиот буџетски избор. Во споредба со Netgear Circle, на Synology и недостасува само функцијата за пауза на интернет.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 3.000 квадратни стапки (280 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: Не е наведен
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 2,6 Gbps (AC2600)

Овој рутер е најбрзиот во нашиот преглед и има поголема покриеност од кој било од другите традиционални рутери наведени во овој напис. Ако барате квалитетен самостоен рутер со примерни родителски контроли, Synology RT2600ac го заслужува вашето внимание.

ASUS RT-AC68U AC1900

RT-AC68U на ASUS е основен модем со родителски контроли.

Родителска контрола на прв поглед:

 • Кориснички профили: Не
 • Филтрирање содржина: Да сајтови за возрасни (секс, насилство, незаконски ), инстант пораки и комуникации, P2P и пренос на датотеки, стриминг, забава
 • Временски распоред: Да
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не
 • Претплата: Не

Родителските контроли се обезбедени од AiProtection, како и бесплатни мобилни апликации за iOS и Android. Корисникпрофилите не се достапни, но можете да поставите распоред и филтри за поединечни уреди:

 • Веб-филтрите и апликациите може поединечно да блокираат страници за возрасни (секс, насилство, нелегални), инстант пораки и комуникации, P2P и датотеки пренос, стриминг и забава.
 • Временскиот распоред користи влечење и спуштање на временската решетка за да дефинира кога вашето дете може да пристапи на интернет.

Софтверот исто така може да одреди ако некои поврзани компјутери или уреди се заразени со малициозен софтвер и блокирајте ги.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: не е наведен
 • Број на поддржани уреди: не е наведен
 • MU-MIMO: Не
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,9 Gbps (AC1900)

Воопшто не е лош основен рутер. Нашиот буџетски победник, сепак, TP-Link Archer A7, нуди значително подобри родителски контроли.

Linksys EA7300

Рутерот Linksys EA7300 е одлична вредност, но нема филтрирање содржина е достапно во нивниот мрежест рутер Velop погоре.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Не
 • Филтрирање содржина: Не (но ова е достапно на Linksys Velop погоре)
 • Временски распоред: Да
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не
 • Претплата: Не

Linksys Shield не е достапна за овој рутер. Можете да управувате со времето до кое вашите деца можат да пристапатинтернет, но не и видовите содржини на кои можат да бидат изложени.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 1.500 квадратни стапки (140 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 10+
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps

Штитот е основен рутер по разумна цена. Сепак, TP-Link Archer A7 погоре ја има истата брзина, подобра покриеност и поддршка на уредот и извонредни родителски контроли. Исто така е поевтин.

D-Link DIR-867 AC1750

D-Link DIR-867 е основен рутер со импресивна оцена за потрошувачите. Меѓутоа, кога станува збор за родителска контрола, има многу подобри опции.

Родителска контрола на прв поглед:

 • Кориснички профили: Не
 • Филтрирање содржина: да , блокирајте или дозволите одредени веб-локации
 • Временски распоред: да, блокирајте го пристапот до интернет во период од еден или повеќе дена
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Не
 • Известување: Не
 • Претплата: Не

Упатствата на D-Link за родителска контрола (PDF) се многу технички. За среќа, бесплатните мобилни апликации mydlink (iOS и Android) се многу полесни за користење. Поддржани се Google Assistant, Amazon Echo и IFTTT. Не можете да креирате кориснички профили, а достапните функции се сосема основни:

 • Блокирање одредени веб-локации
 • Блокирање пристап до интернет на одреден уред запериод на еден или повеќе дена

Повеќето родители би очекувале многу повеќе од нивниот рутер.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi -Fi 5)
 • Безжичен опсег: Не е наведен
 • Број на поддржани уреди: Не е наведен
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps

Повторно, ако сте по основен рутер, ви го препорачуваме TP-Link Archer A7 погоре.

Алтернативи на рутерот за родителска контрола

Ако не сте подготвени да купите нов рутер, еве неколку алтернативни начини на кои можете да ги заштитите вашите деца на интернет.

Софтверски решенија

Прочитајте го нашиот детален преглед на најдобриот софтвер за родителска контрола за повеќе детали.

Хардверски решенија

 • Circle може да се додаде на која било мрежа преку купување на уред од 99 долари. Со купувањето е вклучена една или двегодишна претплата.
 • Ryfi е уште еден уред од 99 долари со распоред и филтрирање содржина.

Решенија за конфигурација на Интернет

Можете да додадете филтрирање содржина во вашата мрежа со насочување на поставките на серверот за DNS на еден од овие даватели:

 • OpenDNS нуди бесплатно филтрирање содржини за семејства.
 • SafeDNS нуди слична услуга за 19,95 $/годишно.

Променете го фирмверот на вашиот рутер

Конечно, можете да го промените фирмверот во некои рутери за да вклучи родителски контроли. Процесот може да биде малку технички. Две добри опцииефтин, буџетски рутер — TP-Link AC1750 Archer A7 .

Се разбира, има многу други опции. Ќе ги покриеме најдобрите од нив детално и ќе ви покажеме кои се најефективни за да ги зачувате вашите деца безбедни кога се онлајн.

Зошто да ми верувате за овој водич за купување

Моето име е Адријан Обидете се, и работев во технолошката област со децении. Поставив компјутерски мрежи за бизниси и организации, интернет кафулиња и приватни домови. Најважната од нив е мојата домашна мрежа.

Имам шест деца кои сакаат компјутери, мобилни уреди, игри и воопшто интернет. Со текот на годините, користев тони стратегии за да ги чувам безбедни, вклучително OpenDNS, кој бесплатно блокира содржини за возрасни со менување на вашите мрежни поставки и фирмверот Tomato, кој ми дозволува да закажам кога моите деца имаат пристап до интернет.

Овие решенија работеа прилично добро за мене со текот на годините. Денес, сепак, повеќето рутери вклучуваат родителски контроли. Прочитајте за да дознаете повеќе за поставките на рутерот и кои најдобро ќе ги заштитат вашите деца.

Како може да помогне родителската контрола

Првата работа што сакате да ја барате во рутерот за родителска контрола се приспособливите кориснички профили . Кога ќе му кажете на Џони дека не може да користи интернет додека не ја заврши домашната задача, многу е полесно да го исклучите пристапот до интернет на Џони отколку да морате поединечно да го исклучите пристапот на неговиот компјутер, iPhone, iPad, Xbox исе:

 • DD-WRT
 • Домат

Како ги избравме најдобрите рутери за родителска контрола

Позитивни критики од потрошувачите

Некои рутери изгледаат добро на хартија, но како се држат до долгорочна употреба? Прегледите од потрошувачите ви овозможуваат да видите детални повратни информации за уредите што вистинските луѓе ги купиле со свои пари.

Во овој преглед, избравме рутери со оцена од четири ѕвезди или повисока. Во повеќето случаи, тие беа прегледани од илјадници корисници.

Функции на родителска контрола

Рутерот може да има отпечатено „Родителски контроли“ на кутијата, но што значи тоа значи? Додека некои рутери обезбедуваат сеопфатни, лесни за употреба контроли, други нудат само основни функции.

Единствените рутери што ја покриваат секоја карактеристика што ја споменавме погоре доаѓаат од Netgear. Тие зедоа водечко решение од трета страна, Circle, и го вградија во нивните рутери. Circle обезбедува некои функции бесплатно: кориснички профили, филтри за содржина, интернет пауза, време за спиење и извештаи за користење. Со претплатата на Premium планот се отклучуваат дополнителни функции, вклучувајќи временски распореди и квоти.

Софтверот HomeCare на TP-Link вклучува речиси сè што ви треба бесплатно: профили, филтрирање, пауза на интернет, распоред за време за спиење, временско ограничување, и дневници и извештаи за користење. Таа е една од најдобрите бесплатни опции и е достапна на достапни рутери, како што е нашиот буџетски избор, TP-Link Archer A7. Бесплатните функции на Synology сеисто толку сеопфатни, но тие не продаваат буџетски рутери.

Родителските контроли од eero и Google доаѓаат на ред. Тие не нудат квоти или известување. Eero наплаќа мала претплата за родителска контрола. Потоа, тука е Linksys Shield, услуга за претплата достапна само за нивниот мрежен систем со три бенд Velop. Нуди слични функции, но без кориснички профили, така што мора да работите со поединечни уреди наместо со деца.

Конечно, ASUS, D-Link и Meshforce нудат најмалку функционалност. D-Link и ASUS обезбедуваат распоред и филтрирање содржина за поединечни уреди - корисничките профили не се поддржани. Meshforce вклучува функција за временски распоред за секој корисник, но не и филтрирање содржина.

Еве ги функциите за родителска контрола достапни на секој рутер:

Функции на рутерот

Не сакате само рутер со родителски контроли; сакате да имате доволно брзина и покриеност за да обезбедите сигурен интернет низ вашиот дом. Ова детално го покриваме во нашиот преглед, Најдобар безжичен рутер за дома.

Прво, набавете рутер што ги поддржува најновите стандарди за безжична мрежа. Сите рутери во овој преглед поддржуваат 802.11ac (Wi-Fi 5). Многу малку рутери моментално го поддржуваат новиот стандард 802.11ax (wifi 6).

Следно, потребен ви е рутер доволно брз за да обезбедите брзо онлајн искуство. Најбавните рутери во овој преглед работат со 1,2 Gbps. За добро долгорочно искуство, ниеВи препорачуваме да изберете побрз рутер ако можете да си го дозволите тоа. MU-MIMO (повеќе корисник, повеќекратен влез, повеќе излез) ја подобрува брзината дозволувајќи му на рутерот да комуницира со повеќе уреди истовремено.

Еве ги брзините на преземање на рутерите што ги избравме, од најбрзи до најбавни :

 • Synology RT2600ac: 2,6 Gbps
 • Netgear Orbi RBK23: 2,2 Gbps
 • Google Nest Wifi: 2,2 Gbps
 • Linksys WHW0302 Velop: 2. Gbps
 • Netgear Nighthawk R7000: 1,9 Gbps
 • Asus RT-AC68U: 1,9 Gbps
 • TP-Link AC1750: 1,75 Gbps
 • Linksys Gbps 1773.
 • D-Link DIR-867: 1,75 Gbps
 • TP-Link Deco M5: 1,3 Mbps
 • Meshforce M3: 1,2 Gbps

The eero Pro не ја наведува својата максимална теоретска брзина; тој едноставно рекламира: „најдобро за брзини на интернет до 350 Mbps.“

Друго размислување е дали безжичниот сигнал има доволно опсег за да го пренесе интернетот до секоја соба од вашиот дом. Овде, потребите на сите ќе бидат различни, а повеќето компании нудат различни конфигурации.

Еве го опсегот на рутерите што ги покриваме, од најдобри до најлоши:

 • Google Nest Wifi : 6.600 квадратни стапки (610 квадратни метри)
 • Netgear Orbi RBK23: 6.000 квадратни стапки (550 квадратни метри)
 • Linksys WHW0303 Velop: 6.000 квадратни стапки (560 квадратни метри)
 • TP-Link Deco M5: 5.500 квадратни стапки (510 квадратни метри)
 • Eero Pro: 5.500 квадратни стапки (510 квадратниметри)
 • Meshforce M3: 4.000 квадратни стапки (370 квадратни метри)
 • Synology RT2600ac: 3.000 квадратни стапки (280 квадратни метри)
 • TP-Link AC1750: 2.500 квадратни метри (230 квадратни метри)
 • Netgear Nighthawk R7000: 1.800 квадратни стапки (170 квадратни метри)
 • Linksys EA7300: 1.500 квадратни стапки (140 квадратни метри)

The Рутерите D-Link DIR-867 и Asus RT-AC68U не го наведуваат опсегот што го покриваат.

Конечно, потребен ви е рутер што може да се справи со бројот на уреди во вашето домаќинство. Не заборавајте да ги земете предвид сите паметни телефони, таблети, компјутери, печатачи, конзоли за игри, паметни телевизори и други паметни уреди на вашето семејство. Бројот може да биде поголем отколку што замисливте!

Еве го бројот на поддржани уреди, од повеќето до најмалку:

 • Google Nest Wifi: 200
 • TP- Link Deco M5: 100
 • Meshforce M3: 60
 • TP-Link AC1750: 50+
 • Linksys WHW0303 Velop: 45+
 • Netgear Nighthawk R7000: 30
 • Netgear Orbi RBK23: 20+
 • Linksys EA7300: 10+

Многу рутери не ја вклучуваат оваа бројка во нивните спецификации, вклучувајќи го и eero Pro, Synology RT2600ac, D-Link DIR-867 и Asus RT-AC68U.

Mesh рутер или обичен рутер

Mesh мрежите однапред чинат повеќе (обично неколку сто долари), но се најлесниот начин да го проширите опсегот на вашата мрежа така што ќе ја покрие секоја просторија во вашата куќа. Оваа екстензијасе постигнува преку сателитски единици кои беспрекорно работат заедно. Во овој преглед, препорачуваме шест мрежни решенија и шест традиционални рутери.

Еве ги Mesh системите што ги препорачуваме:

 • Netgear Orbi RBK23
 • TP-Link Deco M5
 • Google Nest Wifi
 • Eero Pro
 • Linksys WHW0303 Velop
 • Meshforce M3

И еве ги традиционалните рутери :

 • Netgear Nighthawk R7000
 • TP-Link AC1750 Archer A7
 • Synology RT2600ac
 • Linksys EA7300
 • D-Link DIR-867
 • Asus RT-AC68U

Трошоци

Цената на рутерите варира во голема мера, од многу под сто долари до повеќе 500 долари. Вашиот опсег на цени зависи од брзината, покриеноста и другите карактеристики што ви се потребни. По тоа првично купување, некои рутери нудат премиум родителски контроли за месечна претплата, додека други нудат повеќе основни бесплатно. Некои од бесплатните опции се доста добри, но може да ги најдете функциите понудени во претплата вредна за цената.

Овие опции се бесплатни со рутерот:

 • Контрола на пристап на Synology
 • HomeCare на TP-Link
 • Безбедно пребарување на Google на Nest
 • My Mesh на Meshforce
 • mydlink на D-Link
 • Asus на AiProtection

Од нив, Synology и TP-Link нудат најмногу функции.

И за нив е потребна претплата:

 • Netgear's Circle Smart Parental Controls: 4,99 $/месец, 49,99 $/ година
 • Eero Secure: 2,99 $/месец,29,99 $/годишно
 • Linksys Shield: 4,99 $/месец, 49,99 $/годишно

Претплатите се опционални, а рутерите нудат некои родителски контроли бесплатно. Netgear Circle е досега најдобрата и најлесна за употреба опција. Linksys Shield работи само со Linksys Velop Tri-Band Mesh Routers, како оној што го наведуваме подолу. Не работи со други рутери на Linksys, вклучувајќи го и Linksys EA7300, кој има само основни родителски контроли.

паметен телевизор.

Следно, ви треба филтрирање на содржината за да можете да ги спречите лошите работи. Некои системи имаат само прекинувач за вклучување/исклучување што ги блокира содржините за возрасни, додека други имаат контроли засновани на возраста (дете, пред-тинејџерски, тинејџери, возрасни). Некои ви дозволуваат да блокирате одредени видови содржини (возрасни, насилство, пораки, стриминг).

Трето, можеби ќе сакате да поставите ограничувања за тоа кога вашите деца можат да пристапат на интернет. Може да креирате временски распоред за тоа кога интернетот е достапен секој ден или квота колку долго вашето дете може да поминува на интернет секој ден.

Друга корисна функција е интернет пауза , каде што можете рачно да го блокирате интернетот за дете надвор од нормален распоред.

Конечно, сакате родителска контрола што обезбедува детални извештаи за сајтовите што ги посетуваат вашите деца и колку време поминуваат на секоја од нив.

За полесно користење, секој рутер во нашиот преглед обезбедува мобилни апликации кои овозможуваат пристап до родителски контроли. Некои ви дозволуваат да користите паметен асистент како Amazon Echo, Google Home или Apple HomePod.

Најдобар рутер за родителска контрола: Нашите најдобри избори

Најдобар мрежест рутер: Netgear Orbi RBK23

Мрежестиот мрежен систем Orbi RBK23 на Netgear ги има најдобрите родителски контроли. Тоа е еден од најбрзите рутери што ги покриваме. Исто така, има огромен опсег, покривајќи дури и големи домови. Со паметните родителски контроли на Circle базирани на претплата, тоа е фантастичен избор ако не стене сака да потроши малку пари.

Проверете ја моменталната цена

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање на содржината: Да
 • Временски распоред: Да, (Времето за спиење и времето за исклучување се премиум функции)
 • Интернет пауза: Да
 • Временска квота: Да, многу се конфигурира (Премиум)
 • Известување: Да (Историјата е бесплатна, извештаите за користење се премиум)
 • Претплата: Basic е бесплатна, Premium чини 4,99 $/месец или 49,99 $/годишно

Circle Smart Parental Controls може да се пристапи со помош на мобилна апликација достапна и на iOS и на Android. Многу функции се достапни бесплатно. За целосно искуство, плаќате претплата од 4,99 УСД/месец или 49,99 УСД/годишно. Circle е вклучен во Netgear Orbi и повеќето рутери Nighthawk, како и нашиот друг победник подолу.

За да започнете, поставувате профил за секое од вашите деца и ги поврзувате уредите на секое дете со неговиот профил. Оттука, со бесплатниот план, може да поставите филтер за содржини засновани на возраст за секое лице што одговара на нивната возраст и интереси.

Возрасните категории вклучуваат дете, тинејџер, возрасен и ниеден. Категориите на интерес вклучуваат:

 • Продавници за апликации
 • Уметност и забава
 • Бизнис
 • Образование
 • Е-пошта
 • Дом и семејство
 • Прашања и начин на живот
 • Деца
 • Музика
 • Онлајн игри
 • Фото
 • Наука и технологија
 • Пребарување и повикување
 • Многуповеќе

Можете и да оневозможите поединечни веб-локации и апликации како Snapchat или Facebook. Некои категории не се достапни за помлади возрасни групи.

Не можете да управувате со времето на вашите деца онлајн на бесплатната претплата, но можете рачно да го паузирате интернетот кога е потребно, и за поединечни деца и за одредени уреди. Планот Premium вклучува временски распоред и временски ограничувања (квоти). Можете да поставите онлајн временско ограничување за секое дете за тој ден, како и индивидуални временски ограничувања за различни активности и платформи. Дневната квота може да се постави поинаку за работните денови и за викендите.

Функцијата Premium Bedtime автоматски се исклучува на крајот од денот. Со Off Time, можете да закажувате одредени периоди без интернет. Употребата е бесплатна функција која покажува каде вашите деца поминуваат време на интернет. Функцијата за детална историја е достапна за корисниците на Premium. Circle е најсеопфатната, лесна за употреба платформа за родителска контрола вклучена со кој било рутер. Корисни, детални видео упатства може да се пристапат на интернет.

Бидејќи Circle е решение од трета страна, можете да го користите и со други рутери. За да го направите тоа, ќе мора да купите уред Circle Home Plus кој работи заедно со вашиот тековен рутер. За повеќе информации, погледнете го делот Алтернативи подолу.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 6.000 квадратни метри (550 квадратниметри)
 • Број на поддржани уреди: 20+
 • MU-MIMO: Да
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 2,2 Gbps (AC2200)

Надвор од родителските контроли, Netgear Orbi е одличен избор за вашата домашна мрежа, кој нуди значителна брзина и покриеност. За разлика од другите мрежести мрежи, сателитите се поврзуваат само со главниот рутер наместо еден со друг, па затоа е најдобро да го поставите рутерот на централна локација.

Најдобар традиционален рутер: Netgear Nighthawk R7000

Ако не ви треба покриеност на мрежна мрежа, Netgear's Nighthawk R7000 е исклучителен традиционален рутер. Ги има сите карактеристики за родителска контрола на Orbi погоре, но само 30% од покриеноста. Погоден е за помали домови.

Проверете ја моменталната цена

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање содржина: Да
 • Временски распоред: да, (Времето за спиење и времето за исклучување се Premium функции)
 • Интернет пауза: Да
 • Временска квота: Да, многу може да се конфигурира (Премиум)
 • 10>Известување: Да (Историјата е бесплатна, извештаите за користење се премиум)
 • Претплата: Basic е бесплатна, Premium чини 4,99 $/месец или 49,99 $/година

Како и Netgear Orbi погоре , Nighthawk R7000 работи со Circle Smart Parental Controls. Тоа го прави подеднакво ефикасен во заштитата на вашите деца - само типот на рутерот е променет.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi5)
 • Безжичен опсег: 1.800 квадратни стапки (170 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 30
 • MU-MIMO: Не
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,9 Gbps (AC1900)

Рутерите Nighthawk се самостојни единици, така што чинат помалку, но покриваат помала површина. Постојат начини да се прошири нивниот опсег со дополнителен трошок. Алтернативно, со купување на еден од поскапите модели (подолу), добивате зголемен опсег, како и поголема брзина. На пример, најскапиот модел зафаќа 3.500 квадратни стапки (325 квадратни метри), ривалски со некои мрежести мрежи.

Постојат два начини да заштедите пари при изборот на рутер за родителска контрола. Првиот е со купување поевтин рутер, а вториот е со избирање родителски контроли за кои не е потребна постојана претплата. Archer A7 на TP-Link ги нуди двете.

Проверете ја моменталната цена

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање на содржината: да, блокирајте ја содржината според соодветноста на возраста
 • Временски распоред: да, дозволено време онлајн
 • Пауза на интернет: Не
 • Временска квота: да, прилагодени временски ограничувања
 • Известување: да, кои страници се посетени и колку време се троши на секоја
 • Претплата: Не

Бесплатниот софтвер HomeCare на TP-Link обезбедува пристојно родителски контроли до кои може да се пристапи преку мобилна апликација достапна за iOS и Android.Компатибилен е и со Amazon Echo. Тоа е веројатно најдобрата опција за родителите кои не сакаат да платат за претплата.

HomeCare користи временски ограничувања (квоти) наместо распоред. Може да се постават различни граници за работните денови и викендите. Функцијата за време на спиење гарантира дека сите не се на интернет кога е време за спиење.

Можете да креирате кориснички профили, а потоа да ги поврзете уредите на секое дете со неговиот профил. На тој начин, HomeCare може да го следи времето на интернет на секое дете на сите негови уреди. Бројот на поврзани уреди се прикажува веднаш до името на секое лице; Интернетот може да се паузира за секој корисник со притискање на копче.

Филтрирањето на содржината може да се постави според возраст, категорија и апликации/веб-страници. Возрасните нивоа вклучуваат дете, пред тинејџер, тинејџер и возрасен; има категории за возрасни, коцкање, преземање, игри, медиуми и многу повеќе. Тоа е импресивна количина на контрола за бесплатна апликација без претплата.

Функцијата Увид ви ги прикажува сајтовите што секое дете ги посетува и колку време е потрошено на нив. Може да пристапите и до монитор за користење и да добивате месечен извештај.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег : 2.500 квадратни стапки (230 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 50+
 • MU-MIMO: Не
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps (AC1750)

Иако ова е буџетски рутер, тој е погоден за многуминадомаќинствата. Неговата брзина е прилично голема. Има импресивен опсег за неговата цена, победувајќи го поскапиот рутер Netgear Nighthawk. Неговата поддршка за над 50 уреди е исто така импресивна.

Други рутери за добра родителска контрола

Алтернативни мрежни рутери

TP-Link Deco M5 Mesh Network

Deco M5 е високо оценета мрежеста мрежа со истите TP-Link HomeCare родителски контроли како Archer A7 погоре. Ако барате мрежна мрежа што е безбедна за вашите деца и не бара постојана претплата, ова е вашиот најдобар избор.

Родителски контроли на прв поглед:

 • Кориснички профили: Да
 • Филтрирање содржина: Да, блокирање на соодветноста за возраста
 • Временски распоред: Не
 • Интернет пауза: Не
 • Временска квота: Да
 • Известување: посетени страници, време поминато на секоја
 • Претплата: Не, апликациите и услугите се бесплатни

Како што е опишано погоре, системот HomeCare на TP-Link нуди најдобрите родителски контроли без претплата на кој било рутер. Во однос на карактеристиките, доста добро се споредува со Netgear's Circle, без само офлајн распоред.

Спецификации на рутерот:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Безжичен опсег: 5.500 квадратни стапки (510 квадратни метри)
 • Број на поддржани уреди: 100
 • MU-MIMO: Да
 • Максимална теоретска ширина на опсег: 1,3 Gbps ( AC1300)

Хардверот е феноменален и добро се споредува со нашиот победник,

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.