A mundet punëdhënësit të shohin historinë time të internetit në shtëpi me VPN të kompanisë?

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Po, punëdhënësit mund të shohin trafikun tuaj të internetit ndërsa jeni i lidhur me Rrjetin Virtual Privat (VPN) të kompanisë suaj. Ata mund ta shohin këtë trafik në bazë të mënyrës se si funksionon VPN. Megjithatë, nuk ka gjasa që ata të shohin trafikun tuaj të internetit ndërsa ju nuk jeni të lidhur.

Unë jam Aaron, një profesionist i sigurisë kibernetike me mbi një dekadë përvojë duke punuar në departamentet e IT të korporatave. Unë kam qenë njëkohësisht klient dhe ofrues i shërbimeve VPN të korporatave.

Le të zhytemi në mënyrën se si funksionon VPN e korporatës, e cila do të ndihmojë në ilustrimin e pjesëve të kompanive tuaja të shfletimit në shtëpi që mund dhe nuk mund të shohin.

Marrëdhëniet kryesore

  • Një lidhje VPN e ofruar nga kompania ju vendos efektivisht në internetin e kompanisë.
  • Nëse kompania juaj gjurmon përdorimin e internetit, ata mund të shohin se çfarë bëni në internet.
  • Nëse kompania juaj gjurmon përdorimin e pajisjes suaj, ajo mund të shohë gjithashtu se çfarë bëni në internet.
  • Nëse nuk dëshironi që kompania juaj të gjurmojë përdorimin tuaj të internetit, atëherë duhet të përdorni një pajisje personale pa VPN të kompanisë për të shfletuar.

Çfarë bën një lidhje VPN e korporatës?

Kam trajtuar se çfarë është VPN dhe si funksionon në artikullin A mund të hakohet një VPN . Ju gjithashtu mund të shikoni këtë video të shkëlqyer të publikuar në fillim të pandemisë e cila shpjegon në detaje se si funksionon VPN.

Një lidhje VPN e korporatës shtrin rrjetin e korporatës në shtëpinë tuaj. Ai lejon çdo kompjuter që ka qasjeVPN vepron sikur është në rrjetin e korporatës.

Si e arrin këtë? Krijon një lidhje të sigurt pikë-për-pikë midis kompjuterit dhe serverit të korporatës VPN. Këtë e bën nëpërmjet një softueri ( agjenti VPN ) në kompjuter.

Ja se si duket kjo në një nivel shumë të lartë abstraksioni.

Siç mund ta shihni nga diagrami i mësipërm, kur lidheni me VPN-në e korporatës, ekziston një lidhje në kompjuterin tuaj që kalon përmes ruterit të shtëpisë tuaj, në internet, në qendrën e të dhënave ku VPN ndodhet serveri, pastaj në rrjetin e korporatës. Kjo lidhje drejton të gjithë trafikun përmes rrjetit të korporatës në internet.

A mund të shihet historia ime e internetit kur përdor një VPN të korporatës?

Lidhja me VPN e korporatës është identike me përdorimin e kompjuterit tuaj në punë. Pra, nëse punëdhënësi juaj monitoron aktivitetin tuaj të internetit në punë, atëherë ai po monitoron aktivitetin tuaj të internetit në shtëpi ndërsa jeni lidhur me VPN. Kjo mbulon përdorimin e drejtpërdrejtë, por ç'të themi për historinë?

Kur shkëputeni nga VPN, ajo që mund të shohë punëdhënësi juaj varet nga fakti nëse ai e ka dhënë kompjuterin ose nëse po përdorni kompjuterin tuaj. Kjo varet gjithashtu nga softueri ose agjentët e tjerë që ata kanë instaluar në kompjuterin tuaj.

Përdorimi i kompjuterit të punëdhënësit tuaj

Nëse punëdhënësi juaj ka dhënë kompjuterin tuaj, atëherë ai ka të ngjarë të menaxhojë disa nga softuerët në të , si interneti juajshfletues dhe antimalware. Një pjesë e atij softueri dërgon informacionin e përdorimit, ose telemetrinë, në serverët e grumbullimit.

Në atë rast, lidhja (përsëri, në një nivel shumë të lartë të abstraksionit) do të duket kështu:

Në këtë foto, telemetria udhëton në rrjetin e korporatës nëpërmjet të kuqes linjë. Trafiku i internetit, i cili është linja blu, udhëton drejt internetit. Nëse punëdhënësi juaj menaxhon shfletuesin në kompjuterin që ka dhënë ose ka softuer tjetër që kap përdorimin e internetit kur nuk është në VPN, atëherë ai mund të shohë historinë tuaj të internetit.

Përdorimi i kompjuterit tuaj

Nëse jeni duke përdorur kompjuterin tuaj, punëdhënësi juaj nuk mund ta shohë historinë tuaj të internetit, edhe kur përdorni VPN-në e korporatës, përveç nëse keni instaluar Menaxhimin e Pajisjeve celulare (MDM ) softueri dhe punëdhënësi juaj gjurmon historinë e përdorimit të internetit përmes kësaj.

Disa punëdhënës kërkojnë përdorimin e MDM si Airwatch dhe Intune sepse ndihmon në sigurimin e kompjuterit tuaj dhe zbatimin e politikave të menaxhimit të korporatës. Kompanitë gjithashtu mund të përdorin të njëjtin softuer MDM për të mbledhur telemetrinë, si përdorimi i internetit. Ata mund ta bëjnë këtë edhe pa pasur një lidhje VPN.

Rrjedha e abstraguar e të dhënave duket e njëjtë me përdorimin e kompjuterit të punëdhënësit tuaj.

Nëse nuk keni të instaluar MDM dhe punëdhënësi juaj nuk po menaxhon cilësimet në kompjuterin tuaj të shtëpisë, atëherë lidhja pa VPN duket kështu:

Do ta shihni këtë Kompjuteri juajlidhet me internetin, por nuk ka transmetim të të dhënave në rrjetin e korporatës. Çfarëdo që ndodh në këtë gjendje nuk kapet ose monitorohet nga punëdhënësi juaj.

Pyetjet e shpeshta

Le t'i hedhim një sy disa pyetjeve të zakonshme në lidhje me këtë çështje dhe unë do të jap disa përgjigje të shkurtra.

A mundet punëdhënësi im të shohë aktivitetin tim në internet në telefonin tim personal ?

Jo, jo normalisht. Shumicën e kohës punëdhënësi juaj nuk mund ta shikojë aktivitetin tuaj të internetit në telefonin tuaj personal.

Përjashtimet nga kjo janë: 1) ju keni të instaluar MDM në telefonin tuaj dhe ai rishikon aktivitetin tuaj të internetit, ose 2) telefoni juaj është i lidhur me internetin e korporatës dhe punëdhënësi juaj monitoron atë përdorim të internetit.

Në ato raste, punëdhënësi juaj po monitoron telemetrinë e mbledhur nga softueri ose pajisjet e tyre të rrjetit.

A mund ta shohë punëdhënësi im historikun tim të shfletimit në modalitetin e fshehtë?

Po. Modaliteti i fshehtë thjesht do të thotë që shfletuesi juaj nuk po e ruan historikun në nivel lokal. Nëse punëdhënësi juaj mbledh informacione të shfletimit nga kompjuteri juaj ose nga rrjeti i korporatës, atëherë ai mund të shohë ende se çfarë po shfletoni.

A mund të ndjekë punëdhënësi im aktivitetin tim nëse nuk jam i lidhur me VPN-në e tyre?

Varet. Nëse punëdhënësi juaj po mbledh telemetrinë nga kompjuteri juaj duke përdorur softuerin Agents ose MDM, atëherë po. Nëse nuk janë, atëherë jo. Si do ta dini? Ju mund të mos jeni në gjendje të tregoni. Nëse përdorni një personalpajisje që nuk ka MDM, atëherë mund të jeni i sigurt që punëdhënësi juaj nuk po ndjek aktivitetin tuaj.

A mund të shohë kompania ime Desktopin tim në distancë?

Po. Nuk do të hyj në mënyrën se si funksionojnë këtu zgjidhjet e desktopit në distancë, por ato janë në mënyrë efektive një kompjuter që ndodhet në rrjetin e korporatës. Pra, nëse kompania juaj po monitoron përdorimin e internetit, telemetrinë e pajisjes, etj., atëherë ata mund të shohin se çfarë ndodh në atë desktop në distancë.

Përfundim

Kompania juaj mund të shohë përdorimin tuaj të internetit drejtpërdrejt kur përdorni një VPN të korporatës. Në disa raste, ata mund të shohin historinë tuaj të internetit që kur nuk shfletoni në VPN të korporatës.

Nëse jeni të shqetësuar se shfletimi juaj në internet mund të bie ndesh me politikën e korporatës, atëherë sigurohuni që të shfletoni internetin në një mënyrë që nuk e shkel atë politikë.

Cilat janë disa nga këshillat tuaja për të përmirësuar privatësinë tuaj kur jeni në linjë? Lini një koment dhe na tregoni!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.