Можете ли да користите зум на паметен телевизор? (Едноставниот одговор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да, но ќе ви треба дополнителна опрема. За среќа, многу е едноставно да поставите Зум на вашиот паметен телевизор. Ако сте користеле Зумирање на компјутер, можете да го користите и на ТВ!

Здраво, јас сум Арон. Сакам да работам со технологија и ја претворив мојата страст за неа во кариера. Сакам да ја споделам таа страст со сите вас. Како и многумина од вас, Зум и другите телекомуникациски платформи ми станаа спас за пријателите, семејството и работата за време на пандемијата на КОВИД.

Ајде да погледнеме низ некои од опциите што ги имате за да го користите Зум на паметен телевизор (и не -Толку паметни телевизори).

Клучни средства за носење

  • Зумирањето на телевизорот е одлично поради дополнителниот простор на екранот и (веројатно) порелаксираната средина.
  • Некои паметни телевизори поддржуваат зум апликација, но нема единствена листа. Ќе треба да приклучите компатибилна камера за да работи.
  • Можете да емитувате зум на поддржан паметен телевизор со вашиот iPhone или телефон со Android, но...
  • Веројатно е подобро да користите компјутер приклучен на телевизорот.

Зошто да користите зум на ТВ?

Три збора: проверете недвижен имот. Ако никогаш не сте го направиле тоа, предлагам да го пробате. Особено ако имате 4K телевизор со поголем панел. Всушност, можете да видите луѓе на екранот и се чувствувате многу поинтерактивно.

Исто така, размислете каде обично го користите вашиот телевизор: пред кауч или друга порелаксирана средина. Во зависност од вашата работна средина, тоа можеби не есоодветно. Меѓутоа, за некои порелаксирани канцелариски култури или кога разговарате со пријателите и семејството, тоа може да направи многу порелаксиран разговор.

Дали паметните телевизори поддржуваат дури и зумирање?

Тоа е нејасно. Во моментот на пишување на овој напис, изгледа дека некои телевизори во 2021 година ја поддржувале апликацијата Zoom природно, што значи дека можете да ја инсталирате на вашиот телевизор, но изгледа дека таа функционалност беше краткотрајна.

Уште поретко е да се најде паметен телевизор кој има вградена камера. Очигледно, додека луѓето се подготвени да поканат Alexa, Siri или Google Home во нивниот личен простор, телевизорот со камера е премногу. Тоа е веројатно најдобро со оглед на подеднакво сомнителниот рекорд за приватност на Smart TV.

Значи, дури и ако можете природно да го вчитате Zoom TV, веројатно ќе ви треба камера.

Како добивате зум на вашиот телевизор?

Постојат неколку различни методи за добивање Зум на вашиот паметен (или не толку паметен) телевизор. Едниот е малку повеќе вклучен во поставувањето од другиот, но обезбедува севкупно подобро искуство, според мое мислење. Ќе започнам со поедноставниот и ќе преминам на покомплексниот…

Емитувај на вашиот телевизор

Ако имате поврзан Smart TV или Roku уред за стриминг или друг уред што поддржува Casting, можете да проследувате содржина од вашиот iPhone или Android телефон на вашиот телевизор. Опфатив како да го поставам тоа надолго тука .

Јас, лично, не ми се допаѓа оваметод. Ги користи камерата и микрофонот од уредот од кој емитувате. Значи, ако емитувате од iPhone, на пример, сепак треба да го држите iPhone пред лицето за да ве видат луѓето со кои се среќавате.

Сè уште можете да го користите телевизорот за зголемен простор на екранот, но тој ќе го прикаже она што е на вашиот телефон со резолуција на телефонот, во ориентацијата на вашиот телефон. Значи, веројатно е дека сите придобивки ќе бидат поништени врз основа на поставувањето.

Исто така, треба да го исклучите звукот на вашиот телевизор ако го користите овој метод. Ако го користите вашиот паметен телефон или таблет, микрофонот е дизајниран само да го поништи звукот од неговите звучници, а не од надворешните звучници. Значи, ако одлучите да ги користите звучниците на вашиот телевизор, ќе добиете лоши повратни информации.

Постои подобар начин со покомплицирано поставување...

Поврзете компјутер со вашиот телевизор

Можете да поврзете десктоп, лаптоп или мини компјутер на вашиот телевизор. Обично ќе ви требаат четири работи за да го направите ова да функционира:

  • Компјутерот
  • Кабел за HDMI – ќе сакате да бидете сигурни дека едниот крај на HDMI кабелот одговара на вашиот телевизор и другиот крај одговара на вашиот компјутер. Ако вашиот компјутер обезбедува прикажување само преку USB-C или DisplayPort, тоа ќе биде важно за наоѓање на вистинскиот кабел
  • Тастатура и глушец - претпочитам безжичен за ова и има бројни опции кои комбинираат тастатура со подлога за подлога
  • Веб-камера

Откако ќе го соберете вашиотразлични компоненти, ќе сакате да го приклучите компјутерот во една од HDMI портите на телевизорот, да ги прикачите тастатурата и глувчето на компјутерот и да ја прикачите веб камерата на компјутерот. Треба да можете да ја монтирате веб-камерата над мониторот.

Потоа ќе го користите далечинскиот управувач на телевизорот за да го изберете влезот што одговара на вашиот компјутер. Вклучете го компјутерот, најавете се, инсталирајте Zoom и треба да бидете подготвени!

Бидејќи има стотици комбинации на ТВ и компјутер, би ви препорачал да го консултирате и прирачникот за вашиот телевизор и компјутер ако имате конкретни прашања. Процесот што го опишав, сепак, треба да биде ист за сите модерни комбинации на ТВ и компјутери.

Може ли да го направам истото со тимови?

Да! Додека можете да ја вчитате телекомуникациската услуга на вашиот компјутер или уредот Casting, можете истото да го правите и со Teams, Bluejeans, Google Meet, FaceTime и други услуги.

Заклучок

Постојат неколку опции за да добиете Зум на вашиот телевизор, паметен или на друг начин. Вградената ТВ поддршка за Зум е ретка, а наоѓањето телевизор со веб-камера е уште поретко. Сепак, можете да го надминете ова со прикачување на компјутер на вашиот телевизор. Тоа ја има дополнителната придобивка што го претвора во голем компјутерски монитор – така што сè што можете да правите на компјутер, можете да го правите на вашиот телевизор.

Дали сте користеле телевизор како компјутерски монитор или уред за зумирање ? Кажете ми во коментари!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.