Колку време е потребно за уредување на видео? (Брз одговор)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Времето кое е потребно за уредување видео е една од најчесто дебатираните и најпрашаните теми во светот на постпродукцијата. Накратко, навистина нема лесен одговор, бидејќи сложеноста на уредувањето и што е најважно од должината на парчето на крајот ќе диктираат колку време ќе биде потребно за секое уредување.

Затоа, најдобриот начин да одговорите на ова прашање е темелно да ја процените задачата, да ја измерите според вашата брзина, знаење и способности, а потоа да направите точна проценка во однос на времето потребно за завршување задачата.

Тоа, генерално, рече: потребни се околу 1-2 часа за уредување видео од една минута, 4-8 часа за уредување видео од 5 минути, 36-48 часа за уредување видео од 20 -минутно видео, 5-10 дена за уредување видео од 1 час .

Клучни средства за преземање

 • Не постои вистински стандард за тоа колку долго ќе потрае даденото уредување, но може да се процени.
 • Комплексноста и сложеноста, како и целокупната должина на проектот ќе го одреди вкупното време на уредување.
 • Бројот на уредници и активни придонесувачи може да го забрза процесот со рационализирање и паралелно работење преку сложени уредувања и задачи.
 • Колку повеќе уредувате и колку повеќе тимот работи заедно за уредување, толку побрз и поефикасен може да биде целиот уредувачки процес.

Разбирање и образложување на процесот од крај до крај

Пред да почнеме да се надеваме дека ќе одговориме на суштинското прашање сово однос на вкупното време на уредување, прво треба да ги разбереме различните фази низ кои ќе напредува уредувањето во неговиот животен циклус во објавата.

Без прецизно поставување временски прозори за секоја од различните фази и барања за да се стигне до целта, секое уредување сигурно ќе згасне или во најлош случај ќе се сруши и целосно ќе изгори.

 • Чекор 1: Почетно внесување/поставување проект (Проценето потребно време: 2 часа – целосни 8 часа дневно)
 • Чекор 2: Сортирање/Синхронизирање/Стрингинг/Избира ( Проценето потребно време: 1 час – 3 полни 8-часовни денови)
 • Чекор 3: Главен уредник (Проценето потребно време: 1 ден – 1 година)
 • Чекор 4: Завршување на редакцијата (потребно е проценето време: 1 недела – неколку месеци)
 • Чекор 5: Ревизии/Забелешки (Потребно е проценето време: 2-3 дена – неколку месеци)
 • Чекор 6: Конечни испораки (Проценето време потребно: неколку минути – недели)
 • Чекор 7: Архивирање ( Проценето потребно време: неколку часа – неколку дена)

Должината и сложеноста на уредувањето и како тие влијаат на вашето време на уредување

Како што можете јасно да видите погоре, времето потребно за завршувањето на уредувањето може многу да варира во зависност од обемот на вашата необработена снимка, целта времетраење за вашето уредување, сложеноста и сложеноста на уредувањето, како и различните работи за доработка и засладување потребни за генерирање на финалниот краен производ - да не се каже ништо за круговите на ревизии што може да се случат помеѓу вашиот првичен нацрт и конечниотиспорачлив.

Разумно е дека ако имате едноставно и едноставно уредување, можеби ќе можете да го однесете од внесување до архивирање за неколку дена, но ретко побрзо од ова (иако е можно).

Почесто, безбедно е да се претпостави дека целиот процес најверојатно ќе потрае некаде помеѓу еден месец за да се заврши или понекогаш многу месеци.

На екстремен опсег, особено кога работите со долга форма (Функции/Документарни/ТВ серии) можеби работите на еден проект со години пред да можете официјално да ја затворите книгата за проектот.

Навистина зависи од форматот на уредувањето, колку уметници придонесуваат и помагаат и од должината на уредувањето. Без да се земат предвид сите овие променливи, во голема мера е невозможно да се пресмета вкупното време потребно за завршување на уредувачкиот проект.

Ова не значи дека ниту еден поединец не може сам да монтира игран филм или документарен филм, сигурно има повеќе од доволно докази за да се покаже дека тоа е можно и повеќе од доволно успешни приказни за да се прикажат тоа е така, но знајте дека ова може да биде долг и опасен процес да се оди сами, а времето и енергијата потребни за да се заврши задачата ќе бидат во најмала рака монументални.

Сите овие фактори и повеќе треба темелно да се разгледаат пред да се изврши уредување и да се постават пресвртници за уредувачкиот процес одпочеток до крај.

Управување со очекувањата за себе или за вашиот клиент

Сега кога ефективно ја извршивте гамата од почеток до крај и ги конципиравте временските барања и посебните потреби за вашето уредување, време е да одговорите на Искрено прашајте се за себе и за вашиот клиент за времето потребно за задачата што е на располагање.

Колку долго ќе трае? Тоа зависи. Од вас зависи точно и ефективно да го процените ова и да му го претставите на вашиот клиент. Може да биде деликатен и незгоден разговор, особено ако клиентот е во брзање, а вие се натпреварувате за неговиот договор со друга компанија.

Може да бидете во искушение грубо да го потцените времето потребно за завршување на уредувањето , но ако го направите тоа, може да ја обезбедите свирката само за да не успеете да ги исполните вашите забрзани (и нереални) ветувања за испорака. Не само што ова во голема мера би ѝ наштетило на вашата репутација, туку речиси сигурно би гарантирало дека овој клиент нема да ве избере во иднина.

Затоа, од клучно значење и од најголема важност е да се измери сè точно и да се направи звук и искрена проценка на вкупното потребно време и правилно поставете ги очекувањата на клиентот.

Ако го правите тоа правилно, не само што ќе имате среќен клиент на крајот, туку и ќе имате доволно време да се движите на безбедно и ефикасно темпо, и испорачувајте сè на време и како што ветивме, а сепак имате времеза да направите резервна копија на сè пред да треба да се префрлите на следното уредување.

Исто така, колку повеќе уредувања завршите, толку подобро ќе можете прецизно да го процените и одредите времето потребно за нивно завршување, без оглед на форматот, должината или сложеноста на проектот.

Најчесто поставувани прашања

Еве некои други конкретни прашања што можеби ги имате, накратко ќе одговорам на секое од нив.

Колку време е потребно за уредување на видео за YouTube?

Ова може да варира во зависност од должината на уредувањето, но општо земено, може да потрае еден ден или помалку во зависност од должината и сложеноста на уредувањето, потенцијално неколку дена ако е во должина од 30-60 минути.

Колку време е потребно за уредување на музичко видео?> Се разликува многу.

Колку време е потребно за уредување на видео есеј?

Овие не се многу сложени и веројатно ќе бидат потребни некаде од еден ден до три дена за да се уредат.

Колку долго траат ревизиите?

Ова во голема мера зависи од сложеноста на белешките и круговите ветени на клиентот. Ако треба драстично да го промените уредувањето, ова може да го одложи финалето за неколку недели или уште полошо. Во едноставни и лесни случаи, ревизиите би можеле (се надеваме) да се направат во рок од еден ден или најмногу неколку).

Што е време на пресврт во уредувањето видео?

Општо земено, може да очекувате дека уредувањето ќе трае најмалку 3-5 дена, а временскиот прозорец би можел експоненцијално да се зголеми ако траењето на уредувањето спаѓа во категоријата долга форма, овде може да бидат потребни месеци или години за заврши уредувањето.

Конечни мисли

Може да биде доста тешко да се процени вкупното време потребно за уредување од почеток до крај, и ретко кога некогаш е едноставен или единствен одговор за сите , но ако одвоите време да работите низ процесот и фазите и да одредите што бара вашиот проект, сигурно ќе дојдете до точна проценка на времето потребно за завршување на предметното уредување.

Дали вашето уредување е потребно неколку дена или неколку години, сè уште е потребно значително време и напор за да се генерира уредување, а тоа е нешто што често се занемарува од оние кои не ја прават вистинската напорна работа за правење уредување од сурово до финално доставување.

Важно е да се едуцирате себеси како и вашите клиенти за времето потребно за професионално и ефективно уредување, во спротивно, може да му правите лоша услуга на вашиот клиент, а уште полошо, на себе, па дури и на вашите колеги уредници. Зашто, ако агресивно ги намалувате вашите конкуренти, навистина само поставувате нереални очекувања за вашиот клиент и на крајот се повредувате себеси во процесот.

Како и секогаш, ве молиме кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во коментарите дел подолу. Какомногу кругови на ревизии се премногу? Која е најдолгата промена што сте ја направиле? Што мислите, кој е единствениот најважен фактор при мерењето на вкупното време на уредување?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.