Како да ја намалите големината на датотеката Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Потребно е премногу долго за да се зачува датотеката или вашата датотека е премногу голема за да се сподели на е-пошта? Да, компресирањето или зипувањето на датотеката е еден начин да се намали големината, но не е решение да се намали големината на вистинската дизајнерска датотека.

Постојат многу начини за намалување на големини, вклучително и користење на приклучоци. Но, во ова упатство, ќе ви покажам четири лесни начини да ја намалите големината на датотеката Adobe Illustrator и да ја зачувате вашата датотека побрзо без никакви приклучоци.

Во зависност од вашата вистинска датотека, некои методи работат подобро од другите, видете кое решение најдобро функционира за вашиот случај.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Опција за зачувување

Ова е најефективниот и најлесниот начин да ја намалите големината на датотеката Illustrator без да влијаете на уметничкото дело. Можете да ја намалите големината на датотеката со отштиклирање на една опција кога ја зачувувате датотеката Illustrator.

Чекор 1: Одете во надземното мени Датотека > Зачувај како .

Чекор 2: Именувајте ја вашата датотека, изберете каде сакате да ја зачувате и кликнете Зачувај .

Дијалошкото поле Опции на илустратор ќе се појави откако ќе кликнете Зачувај .

Чекор 3: Отштиклирајте ја опцијата Креирај PDF компатибилна датотека и кликнете OK .

Тоа е тоа! Со отштиклирање на оваа опција, големината на вашата датотека Illustrator ќе се намали. Ако сакашвидете споредба, можете да зачувате копија од истиот документ, но да ја оставите означена опцијата Креирај PDF компатибилна датотека .

На пример, зачував копија со штиклирана опција и ја нареков оригинална . Можете да видите дека датотеката reduce.ai е помала од original.ai.

Овде не е толку голема разлика, но кога вашата датотека е навистина голема, ќе ја видите разликата поочигледно бидејќи освен да се види разликата во големините на датотеките, исто така е потребно помалку време за да се зачува датотека со отштиклирана таа опција.

Метод 2: Користете поврзана слика

Наместо да вметнувате слики во документите на Illustrator, можете да користите поврзани слики. Кога ставате слика во Adobe Illustrator, ќе видите две линии низ сликата, тоа е поврзана слика.

Ако ја отворите таблата со врски од менито над глава Windows > Линкови , ќе видите дека сликата е прикажана како врска.

Меѓутоа, ова не е совршено решение бидејќи поврзаните слики се прикажуваат само кога се на локацијата каде што се поврзувате.

Ако треба да ја отворите датотеката со илустратор на друг компјутер што ги нема овие слики или ако ги преместите сликите на друга локација на истиот компјутер, врската ќе се покаже дека недостасува, а сликите нема да покажуваат.

На пример, ја сменив локацијата на сликата на мојот компјутер откако ја ставив сликата во Illustrator, иако сè уште можете да ја видитеслика, покажува алка што недостасува.

Во овој случај, ќе треба повторно да ја поврзете сликата до местото каде што ја преместувате сликата на вашиот компјутер.

Метод 3: Израмнете ја сликата

Колку е покомплексно вашето уметничко дело, толку е поголема датотеката. Израмнувањето на сликата во основа е поедноставување на датотеката бидејќи ги комбинира сите слоеви и ја прави една. Сепак, нема да најдете опција Flatten Image во Adobe Illustrator, бидејќи таа всушност се нарекува Flatten Transparency .

Чекор 1: Изберете ги сите слоеви, одете во надземното мени и изберете Објект > Израмнете ја транспарентноста .

Чекор 2: Изберете резолуција/квалитет на слика и кликнете OK . Колку е помала резолуција, толку е помала датотеката.

Зачував оригинална датотека само за да ви ја покажам споредбата. Како што можете да видите, flatten.ai е околу половина од големината на оригиналната датотека со повеќе слоеви.

Совет: Силно препорачувам да зачувате копија од вашата датотека пред да ја израмните сликата затоа што штом сликата е израмнета, не можете да правите уредувања на слоевите.

Метод 4: Намалете ги точките за прицврстување

Ако вашето уметничко дело има многу точки за прицврстување, тоа значи дека е сложен дизајн. Се сеќавате што кажав претходно? Колку е покомплексно вашето уметничко дело, толку е поголема датотеката.

Постои начин да се намалат некои точки за прицврстување за да се направи датотеката помала, но тоа не ја менува значително големината. Сепак, не е повреден да се проба 🙂

Ќе ви покажам пример и можете да одлучите дали овој метод работи за вас.

На пример, јас ја користев алатката четка за да ги нацртам овие и како што можете да видите, има многу точки за прицврстување.

Сега дозволете ми да ви покажам како да намалите некои точки на прицврстување и како тоа би изгледало. Можете да ја дуплирате сликата за да ја видите разликата.

Чекор 1: Изберете ги сите потези на четката, одете во менито над глава и изберете Објект > Патека > Поедностави .

Ќе ја видите оваа лента со алатки која ви овозможува да ги приспособите точките за прицврстување. Поместете лево за да намалите и повеќе десно за да зголемите.

Чекор 2: Поместете го лизгачот налево за да ја поедноставите патеката. Како што можете да видите, уметничкото дело на дното има помалку точки за прицврстување и сепак изгледа во ред.

Завршни мисли

Би рекол дека Методот 1 е најдобриот начин за ефикасно намалување на големината на датотеката на Illustrator без намалување на квалитетот на сликата и слично. Други методи функционираат исто така, но може да има некои мали „несакани ефекти“ кои доаѓаат со решението.

На пример, користењето на методот за израмнување на сликата значително ја намалува големината на датотеката, но ви го отежнува уредувањето на датотеката подоцна. Ако сте 100% сигурни за датотеката, само зачувајте ја датотеката како запис за да ја испратите на печатење, тогаш ова е совршен метод.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.