Како да центрирате објект во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Каде сакате да го центрирате објектот? До уметничката табла или порамнување на центарот со друга форма? Прашувам затоа што има различни опции за центрирање на објекти.

Претпоставувам дека сè уште не сте ги нашле Алатките за порамнување? Центрирањето на објектот е дел од порамнувањето на објектите, така што ќе ги користите алатките за порамнување.

Кога избирате објект, треба да го видите панелот Порамни под Карактеристики . Тука има две опции за централно порамнување: Хоризонтално порамнување центар и Вертикално порамнување центар .

Во ова упатство, ќе научите како да ги користите алатките за порамнување за да центрирате објект во Adobe Illustrator. Можете да центрирате објект на уметничка табла, да го порамните со друг објект или објекти.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Виндоус или други верзии може да изгледаат поинаку.

Центрирај објект на Artboard

Буквално ви требаат три чекори да центрирате објект на уметничката табла. На пример, ќе ви покажам како да го ставите овој квадрат во центарот на уметничката табла.

Чекор 1: Изберете го објектот.

Чекор 2: Кликнете на Хоризонтално порамнување центар и Вертикално порамнување центар на панелот Порамни.

Чекор 3: Променете ја опцијата Align во Align to Artboard .

Сега објектот треба да биде центриран на уметничката табла.

Центрира повеќе објекти

Можете и централно порамнувањеповеќе објекти. Всушност, најчесто се користи во дизајни на распоред кога сакате да ги центрирате текстот и сликата, така што страницата изгледа поорганизирана.

Барем секогаш проверувам двапати за да се уверам дека мојата слика & текстот се порамнети. Тоа навистина може да го покаже вашиот професионализам.

Би сакале вакво нешто:

Наместо вакво нешто:

Кога имате два или повеќе објекти и сакате да центрирате нив, се што треба да направите е да ги изберете објектите и да кликнете на опциите за централно порамнување. На пример, ако сакате да ги порамните формите во центарот, изберете ги формите и кликнете Вертикално порамнување центар .

Овде можете да изберете и клучен објект, клучен објект би бил целниот објект каде што ќе се порамни остатокот од објектот.

На пример, ако сакате позицијата на кругот да биде позицијата откако ќе го порамните објектот во центарот, кликнете на опцијата Align, изберете Align to Key Object, и кликнете на кругот.

Како што можете да видите, кругот е означен, што значи дека е клучното сидро.

Ако сакате да ги порамните текстот и обликот во центарот, изберете ја формата и соодветниот текст и кликнете Хоризонтално порамнување центар .

Опцијата Порамни автоматски ќе се префрли на Порамнување на избор .

Тоа е тоа

Толку лесно! Опциите за централно порамнување се токму таму. Кога имате само еден предмет и сакате да го ставите во центарот на вашиотуметничка табла, изберете Align to Artboard.

Кога има повеќе објекти што сакате да ги центрирате, едноставно изберете ги и кликнете Horizontal Align Center или Vertical Align Center.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.