Како да додадете или увезете фонтови за создавање во 6 чекори

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Допрете ја алатката Акции и изберете Додај текст. Чувајте го вашето поле за уредување отворено. Во горниот десен агол, допрете Увези фонтови. Изберете го фонтот што сакате да го увезете од вашите датотеки. Вашиот нов фонт сега ќе биде достапен во вашата паѓачка листа на фонтови Procreate.

Јас сум Керолин и водам сопствен бизнис со дигитални илустрации повеќе од три години. Многу од моите клиенти бараат професионална работа со графички дизајн, така што треба да ги знам моите работи кога станува збор за додавање текст и фонтови на платно во Procreate.

Додавањето нови фонтови во Procreate е лесен дел. Тешкиот дел е да ги преземете на вашиот уред прво од различни апликации или веб-локации. Денес, ќе ви покажам како да внесувате нови фонтови од вашиот уред на апликацијата Procreate.

Клучни информации

 • Морате да додадете текст на вашето платно пред да увезете нова фонт.
 • Фонтот што сакате да го додадете во Procreate мора веќе да се преземе на вашиот уред.
 • Допрете на „Увези фонт“ и изберете го фонтот што сакате да го додадете во вашите датотеки.
 • Вашиот тип на датотека на фонт мора да биде TTF, OTF или TTC за да биде компатибилен со Procreate.
 • Procreate доаѓа претходно вчитан со сите фонтови на системот iOS.
 • Можете и да увезете фонтови во вашиот Procreate Pocket апликација.

Како да додадете/увезете фонтови за да се создаде – чекор по чекор

Прво, треба веќе да го преземете саканиот фонт на вашиот уред. Потоа, следете ги овие чекори за да го внесете воПрокреирајте.

Чекор 1: Допрете ја алатката Акции (икона со клуч) и изберете Додај текст .

Чекор 2: Откако ќе додадете текст на вашето платно, допрете на Aa во долниот десен агол на вашето платно, ова ќе го отвори вашиот Уреди текст прозорец.

Чекор 3: Во прозорецот Уреди текст, ќе видите три опции во десниот агол: Увези фонт , Откажи и Готово . Изберете Увези фонт .

Чекор 4: Изберете го фонтот што сакате да го увезете од вашиот уред. Мојата беше во мојата папка Преземања .

Чекор 5: Дозволете му на Procreate неколку секунди да го преземе и увезе фонтот што го избравте. Ова нема да потрае повеќе од неколку секунди.

Чекор 6: Вашиот нов фонт сега ќе биде достапен во вашата паѓачка листа Фонт . Означете го вашиот текст и скролувајте надолу додека не го пронајдете новиот фонт, изберете го и допрете Готово . Ова автоматски ќе го промени стилот на означениот текст на вашиот нов фонт.

Каде да преземате фонтови

Постојат различни веб-локации и апликации што можете да ги користите за да ги преземете нови фонтови на вашиот уред. Секогаш вршете ја вашата должна анализа и истражувајте веб-локација или апликација за да се осигурате дека е безбедна, пред да преземете нешто за да спречите вируси или прекршувања на безбедноста.

Fontesk

Мој омилен веб-страницата за преземање фонтови е Fontesk. Имаат разновидни различни фонтови на располагањеза преземање и нивната веб-страница е брза, едноставна и прифатлива за корисниците. Секогаш гравитирам кон добро дизајнирана веб-локација бидејќи тоа едноставно го олеснува животот.

iFont

Популарна апликација за преземање нови фонтови е iFont. Јас лично ја најдов оваа апликација збунувачка за користење, но тие имаа различни фонтови за избор. Ова е многу прегледано и препорачано, па можеби сум само јас.

Бонус совети

Светот на фонтови е див и прекрасен. Има многу работи што треба да ги знаете и многу работи што не ги знаете. Еве избор на работи што ги земам предвид кога работам со нови фонтови:

 • Zip-датотеките мора да се отпакуваат пред да се увезат во Procreate.
 • Можете да фонтови AirDrop од вашиот лаптоп Apple до вашата апликација Procreate на вашиот iPad.
 • Можете да влечете и испуштате фонтови од вашите датотеки во папките Procreate Fonts на вашиот уред.
 • Понекогаш кога преземате фонтови на вашиот уред, тие не се видливи кога станува збор за нивно увоз во Procreate.
 • Единствените типови на датотеки со фонтови компатибилни со Procreate се TTF, OTF , или TTC.

Како да додадете фонтови во Procreate Pocket – чекор по чекор

Процесот за додавање нов фонт во Procreate Pocket е малку поинаков, па мислев дека ќе креирајте брз чекор-по-чекор за да го разложите методот. Еве како:

Чекор 1: Додајте текст на вашето платно со допирање на Измени > Дејства . Допрете на сликичката на слојот и изберете Уреди текст .

Чекор 2: Ќе се појави кутија со алатки над вашиот означен текст. Изберете ја опцијата Уреди стил .

Чекор 3: Вашиот прозорец Уреди фонт ќе се појави. Може да го допрете симболот + за да увезете фонт од вашиот iPhone уред.

Најчесто поставувани прашања

Има многу прашања кога станува збор за увоз на фонтови во Прокреирај. Избрав неколку и накратко одговорив подолу.

Како да додадете бесплатни фонтови во Procreate?

Можете да преземате бесплатни фонтови онлајн и да ги зачувате на вашиот уред. Потоа следете ги чекорите погоре за да ги увезете фонтовите во апликацијата Procreate.

Кои се најдобрите бесплатни фонтови Procreate?

Одличната вест е дека Procreate веќе доаѓа со речиси сто бесплатни претходно вчитани фонтови. Можете да изберете од кој било од нивните системски фонтови за iOS што се веќе вчитани во апликацијата. И во зависност од тоа што барате, сигурно ќе има фонт што ви се допаѓа.

Заклучок

Изборот на претходно вчитани фонтови на Procreate е толку разновиден. Можеби ќе треба да го користите овој метод само ако вашиот клиент сака специфичен фонт што веќе не е достапен на Procreate. Или, пак, сте глупак како мене и сакате да имате стотици избори, дури и ако не ми требаат.

Можете да го практикувате овој метод неколку пати и ќе бидете подготвени. Како што реков претходно, полесниот дел е увозот на фонтот. Сепак,изборот на фонтот што го сакате и преземањето на вашиот уред ќе биде процес кој одзема повеќе време, затоа започнете сега!

Дали сте страствен увозник на фонтови? Оставете ги вашите предлози во коментарите подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.