Дали Mac-ите имаат алатка за отсекување? (И како да го користите)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Mac-ите имаат алатка за отсекување што го олеснува снимањето и снимањето на екранот на вашиот Mac. Функцијата за отсекување е лесна за употреба; само треба да притиснете Command + Shift + 4 истовремено и потоа повлечете поле околу делот од екранот што сакате да го снимите.

Јас сум Џон, експерт за Mac и сопственик на MacBook Pro од 2019 година. Цело време ја користам алатката за слики од екранот на Mac и го направив овој водич за да ви помогне да станете експерт.

Оваа статија ја разгледува алатката за отсекување на Mac, како да ја користите и неколку совети и трикови. Затоа, продолжете да читате за да дознаете повеќе!

Како да ја користите алатката за откинување на Mac

Лентата со алатки на Mac Screenshot е лесно достапна со помош на Launchpad или кратенки на тастатурата. Корисниците можат да користат кратенки на тастатурата за брзо да ги прикачат своите екрани или да ја отворат лентата со алатки за повеќе опции.

Еве како да ја користите алатката „Скриншот“ на Mac:

Кратенка за отсекување на тастатурата

Најблиску одговара на кратенката на алатката за отсекување на Windows (Windows Key + Shift + S) е кратенката на Mac за снимете слика од екранот на дел од вашиот екран.

За да ја користите кратенката на Mac, само притиснете Command + Shift + 4 во исто време , а потоа користете го глувчето за да повлечете поле околу областа што сакате да ја снимите од екранот.

Овој метод е најсличен со Snipping Tool на компјутерите со Windows. Исто така, ви овозможува да ја уредувате и обележувате сликата од екранот потоа.

Можете да кликнете на иконата во горниот десен агол за да додадете текст, форми,стрелки, итн., на сликата.

Отворете ја лентата со алатки за отсекување

Можете да користите неколку кратенки на тастатурата за да ја отворите лентата со алатки за отсекување. Отворете ја лентата со алатки за отсекување со притискање Shift + Command + 5. Алтернативно, користете Launchpad за да ја отворите лентата со алатки од екранот.

Изберете опција за фотографирање

Откако ќе отворите лентата со алатки за отсекување, ќе имате пет опции за фотографирање (наведени од лево кон десно):

  • Снимете слика од екранот на целиот екран
  • Снимајте избран прозорец
  • Снимајте дел од екранот
  • Започнете со снимање на целиот екран
  • Започнете со снимање на дел од екранот

Алтернативно, можете да користите кратенки на тастатурата за да ги снимате вашите екранот и избегнувајте целосно отворање на лентата со алатки. За да направите слика од екранот на целиот екран, едноставно притиснете Shift + Command + 3.

Се разбира, сè уште можете да користите Shift + Command + 4 за да снимате избор од вашиот екран. Ако имате MacBook со лента за допир, ќе треба да користите друга кратенка на тастатурата за да направите слика од екранот на лентата на допир. Притиснете Shift + Command + 6 за да ја вклучите лентата за допир во вашата слика од екранот.

Променете ги поставките

За да ги промените поставките на лентата со алатки од екранот, кликнете на копчето „Опции“ во лентата со алатки. Иако сликите од екранот обично се зачувуваат на вашата работна површина, можете да приспособите каде сакате да одат снимките откако ќе ги фотографирате.

Покрај тоа, можете да поставите тајмер што ќе ви овозможида манипулирате со екранот пред алатката да го сними вашиот екран. Или, изберете дополнителни опции доколку е потребно, како што се „Прикажи лебдечка слика“, „Запомни го последниот избор“ или „Прикажи го покажувачот на глувчето“.

Користете алатки за отсекување од трета страна

Алтернативно, вие секогаш може да користи алатка за отсекување од трета страна наместо лентата со алатки од екранот на Mac. Различни апликации нудат широки функции на алатките за отсекување со едноставно додавање на вашиот Mac.

Се разбира, секогаш можете да ја користите основната алатка за отсекување на Mac, но ако претпочитате друга алатка, размислете да инсталирате апликација дизајнирана за оваа функција. Сепак, ги препорачувам вградените алатки на Apple бидејќи тие се природни и многу едноставни за употреба.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку вообичаени прашања што ги добиваме за користење на алатката за отсекување на Mac.

Каде мојот Mac ги зачувува моите слики од екранот?

Општо земено, вашиот Mac автоматски зачувува слики од екранот на вашата работна површина. Откако ќе го снимите вашиот екран, сликата треба да се појави на вашата работна површина.

Ако не можете да го најдете, проверете ги вашите поставки за слики од екранот со отворање на лентата со алатки за слики од екранот и проверка на изборот под „Зачувај во“.

Како да исклучам снимање на екранот на My Mac ?

Откако ќе бидете подготвени да го завршите снимањето со снимање на екранот на вашиот Mac, притиснете го квадратното копче за стопирање. Ако лентата со алатки исчезне, едноставно притиснете Shift + Command + 5 за да ја вратите на вашиот екран. Истиот процес се применува без разлика дали сниматецелиот ваш екран или мал дел од него.

Зошто алатката за слики од екранот не работи на мојот Mac?

Во некои случаи, функцијата Слика од екранот на вашиот Mac може да не работи. Ако е така, тоа може да се должи на екранот што се обидувате да го снимите. Одредени апликации на вашиот Mac, како што е апликацијата Apple TV, можеби нема да ви дозволат да ги снимате или снимате нивните прозорци.

Значи, ако се обидувате да ги снимите овие прозорци, вашиот Mac можеби нема да може да го заврши вашето барање.

Како да копирам слика од екранот во мојата таблата со исечоци?

Можете лесно да ја копирате вашата слика од екранот на таблата со исечоци за лесна употреба со притискање и држење на копчето Control додека ја снимате сликата од екранот.

На пример, можете да притиснете Command + Control + Shift + 4 , изберете ја областа за сликање од екранот, а потоа притиснете Command + V за да ја залепите.

Заклучок

Како и повеќето уреди, алатката за отсекување на Mac е прилично основна, лесна за употреба и вклучува неколку одлични карактеристики. Користењето на алатката е брзо и лесно, бара минимален напор за снимање или снимање на дел или целиот екран.

Ако не ви се допаѓа апликацијата, размислете за преземање услуга од трета страна. Без разлика дали ја користите основната алатка за отсекување на Mac или апликација од трета страна, правењето слики од екранот е едноставно и брзо.

Кој е вашиот омилен метод за правење слики од екранот на вашиот Mac? Известете ни во коментарите подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.